Todoriću i njegovim direktorima prijeti 15 godina zatvora

Obitelj Todorić i bivše članove Uprave Agrokora DORH tereti za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, za što im prijeti do 15 godina zatvora. Nakon što je DORH objavio da je pokrenuo istražne radnje protiv 15 osoba, konačno je poznato i tko su oni: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić (šef računovodstva u Agrokoru), Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia (direktor revizorske kuće Baker Tilly), Marijan Alagušić, Sanja Hrstić (revizorica), Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Od njih 15, dosad je sedam uhapšenih.

Naime, kako smo mogli čuti jutros od odvjetnika uhićenih, tereti ih se da su prihvaćali lažna financijska izvješća te tako obmanjivali poslovne partnere. Tereti ih se za pribavljanje protupravne imovinske koristi Ivici Todoriću i za nepostojanje sve poslovne dokumentacije poslovanja koja je morala postojati po zakonu. Kazne se objedinjuju, odnosno ako bi se dokazalo počinjenje više kaznenih djela, mogli bi biti osuđeni na najviše 15 godina zatvora.

Riječ je o Kaznenom zakonu koji definira gospodarsko poslovanje, a tereti ih se po člancima 246., 279. i 248. Kaznenog zakona.

Članak 246. govori o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

“Tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i tako pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u Kaznenom zakonu, uz dodatak da s obzirom na to kolika je pribavljena imovinska korist, počinitelj može biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Članak 248. govori o povredi obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

“Tko ne vodi trgovačke knjige ili poslovne knjige koje je po zakonu obvezan voditi, ili ih tako vodi da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja, ili trgovačke ili poslovne knjige ili poslovne isprave koje je obvezan čuvati uništi, prikrije, u većoj mjeri ošteti ili na drugi način učini neuporabljivim,kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, stoji u Kaznenom zakonu.

Članak 279. Kaznenog zakon definira krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

“Službena ili odgovorna osoba koja u službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke, ili ne unese kakav važan podatak, ili svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri takvu ispravu, knjigu ili spis s neistinitim sadržajem ili koja svojim potpisom, odnosno službenim pečatom omogući izradbu isprave, knjige ili spisa s neistinitim sadržajem, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u Zakonu, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...