Zadarski nadbiskup: “Htjeli su izbaciti Marulića iz školske literature, a to je kao da Mariju izbacite iz Crkve”

U najvećem hrvatskom marijanskom svetištu Mariji Bistrici u nedjelju je održano 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, izjavio je novinaroma kako su tijekom Domovinskog rata krunica i križ pomogli hrvatskim braniteljima da se obranimo od agresije. Tijekom propovijedi nadbiskup Želimir Puljić dotaknuo se i aktualnih tema, javlja tportal.

Uz veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i policije, u Mariju Bistricu su stigli, uz ministra obrane Krstičevića, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Prije Svete mise ministar Krstičević je, na novinarsko pitanje koliko je čvrsta veza Crkve i Hrvatske vojske, odgovorio da je veza Crkve, Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca – vrlo čvrsta.

– Od početka Domovinskog rata su nam krunica i križ puno pomogli da se obranimo svi zajedno, a kasnije da obranimo našu Hrvatsku, istaknuo je Krstičević. Dodao je  kako mu je drago da su već 25 godinu svi zajedno u Mariji Bistrici, i upućuju molitve Bogu da svima zajedno da snagu kako bi Hrvatska bila još bolja i kvalitetnija.

Svetu misu na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja

U propovijedi je pozvao okupljene da svi zajedno zahvale Gospi, Blaženoj Djevici Mariji, za sve što je činila našem hrvatskom narodu kroz stoljeća, posebice u danima Domovinskog rata tijekom velikosrpske agresije.

– S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi i svećenici, redovnice i redovnici, umjetnici i pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici. Svatko je htio dati svoj osobni obol miru i zaustavljanju rata, istaknuo je nadbiskup Puljić.

U propovijedi se osvrnuo se i na aktualna događanja u Hrvatskoj, između ostalog, na prijepore oko reforme školstva. Pritom je indirektno prozvao Borisa Jokića koji je vodio Ekspertnu radnu skupinu za provođenje reforme školstva iako je Jokić opovrgnuo da je Marko Marulić izbačen iz kurikuluma.

– Nevjerojatno je bilo čitati kako su raniji predlagači novoga kurikula, reforme obrazovanja ,’izbacili Marulića iz popisa školske literature’. Zamislite englesku književnost bez Shakespearea i njemačku bez Goethea. Slično je nezamislivo biti u Crkvi bez Marije, poručio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

Više pročitajte na tportalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...