Crkva pokreće kampanju, treba li zabraniti rad nedjeljom?

“Rad nedjeljom izravno ili neizravno loše utječe na obiteljsko zdravlje, fizičko i psihičko, gubi se društvena kohezija, mogućnost i potreba da se vikendom bude s obitelji, ode u kino, kazalište ili na koncert, na neku sportsku aktivnost”

Fra Božo Vuleta, dopredsjednik je Franjevačkog instituta za kulturu mira koji je prije nekoliko dana u Splitu organizirao inicijativni skup za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju.

“Rad nedjeljom izravno ili neizravno loše utječe na obiteljsko zdravlje, fizičko i psihičko, gubi se društvena kohezija, mogućnost i potreba da se vikendom bude s obitelji, ode u kino, kazalište ili na koncert, na neku sportsku aktivnost. A žene koje nedjeljom rade u trgovini su za to podcjenjivački plaćene – oko pet kuna više po satu nego inače”, istaknuo je fra Vuleta.

Savez, koji bi u veljači trebao imati i osnivački skup, kaže fra Vuleta, dugogodišnji borac za neradnu nedjelju, zagovarat će ograničavanje rada nedjeljom, ponajprije u trgovačkim centrima. Potrošači u Hrvatskoj koji nedjeljom odlaze u šoping centre se zavaravaju, dodaje franjevac, da kvaliteta života ovisi o kvantiteti jer se zapravo samo koprcamo u konzumerističkoj mreži iz koje teško izlazimo, piše Novi list.

Savezu se zasad, osim Franjevačkog instituta za kulturu mira, pridružilo još 14 članica – tri sindikalne središnjice, Hrvatski caritas, Centar za promociju socijalnog nauka Crkve, Hrvatska zajednica bračnih susreta i druge.

Fra Vuleta boji se da ni ženske udruge u Hrvatskoj, upravo zato što inicijativu zabrane rada nedjeljom povezuju s Crkvom, ne govore o tom problemu: “Zalažu se za mnogobrojna ženska prava, ali ne i za pravo da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, umjesto da ih se izrabljuje za mizernu naknadu. Zato ih pozivam da i one kažu što o tome misle”.

Prema istraživanju koje je za Franjevački institut za kulturu mira u listopadu proveo Ipsos Public Affairs, 73 posto ispitanika smatra da je zajednička nedjelja jako važna za obitelj te 60 posto ispitanika ne bi imalo problem s tim da se šoping centri nedjeljom zatvore. Teško ili jako teško to bi podnijelo samo šest posto ispitanika. Teže bi se (11 posto ispitanika) prilagodili zatvaranju pekara nedjeljom, jednako tako benzinskih postaja, a najteže zatvaranju dežurnih ljekarni (17 posto).

U Banskim dvorima zasad nema komentara na osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju niti odgovora na pitanje ima li i na Markovom trgu razmišljanja da se rad nedjeljom ograniči, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...