“Crni petak”; Oprez, internet je preplavljen lažnim stranicama za prodaju, popusti su mamci za naivce

Uoči Crnog petka društvene mreže preplavili su primamljivi pozivi na jeftinu kupovinu. Tako su se na jednoj web stranici, do koje se došlo preko Facebooka, mogle kupiti nevjerojatno povoljne zimske cipele jedne poznate marke. Bile su snižene oko 70 posto, a brojni korisnici su ostavili broj svoje kreditne kartice i tako nasjeli na prevaru kakve se ovih dana pojavljuju na svakom koraku.

– Gledali smo te cipele i razmišljali hoćemo li ih uzeti jer je stranica izgledala baš kao prava. Dobro da na kraju nismo jer je u međuvremenu ugašena i više je nismo mogli pronaći – ispričali su za Jutarnji list korisnici koji su umalo postali žrtve prevare.

Da je primamljivih, ali lažnih ponuda sve više primijetili su iz Hrvatske udruge banaka pa su poslali upozorenje građanima.

– Hrvatska udruga banaka i njezine članice – izdavatelji kartica još jednom upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupnju. Naime, na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – ”HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično – kažu iz HUB-a.

Otvaranjem takvih poveznica od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira načina plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http” umjesto “https”.

– Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Na taj način otuđene podatke korisnika lopovi mogu koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili – upozoravaju iz HUB-a i dodaju kako se takve prevare uglavnom događaju na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.Također, iz HUB-a otkrivaju kako je dosta njih s azijskog govornog područja, ali ima i onih koje izgledaju baš poput originalnih pa je potrebno provjeriti URL svake web stranice prije naručivanja i ostavljanja podataka s kartice.

Danas je vrhunac “Black Fridaya” pa se očekuje poplava lažnih stranica, ali i veće gužve u šoping centrima budući da je većina brednova najavila velike rasprodaje.

Obratiti pažnju na neotključani lokot

1. Sami upisujte web adresu prodajnog mjesta

2. Na web stranicu prodajnog mjesta nikada ne dolazite putem linkova s društvenih mreža

3. Prije unošenja podataka o kartici provjerite ima li adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s “https”, ako je lokot prekrižen crvenom crtom, stranica nije provjerena i nemojte ostaviti svoje podatke.

Naime, u Americi su velike rasprodaje počele već od ponoći, a ljudi su u redovima čekali da trgovine otvore vrata kako bi požurili ugrabiti jeftine proizvode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...