Tri četvrtine devetogodišnjaka na internetu izloženo neželjenim seksualnim sadržajima

Internet je mladima u Hrvatskoj glavni izvor informacija i ključan alat za socijalizaciju. Ali, zbog neodgovarajućeg obrazovanja o sigurnom korištenju interneta mladi prečesto ulaze u razna rizična ponašanja na internetu, zaključak je prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece u sklopu međunarodnog projekta EU Kids Online, kojeg se provodi u 33 europske zemlje kako navodi tportal.

Istraživanje je obuhvatilo 1.017 djece u dobi od 9 do 17 godina, koja su tijekom listpada i studenog ove godine odgovarala na pitanja uživo uz nazočnost roditelja koji je bolje upućen u njihove navike korištenja interneta. U 80 posto slučajeva to su bile majke. Istraživanje je pokazalo kako većina mladih ima pravo na pristup internetu kada god žele. Međutim, tek je svaki četvrti ispitanik u dobi od 9 do 14, odnosno svaki treći u dobi od 15 do 17 godina izrazio zabrinutost za svoju privatnost na internetu.

Da ne postoji dovoljna razina svjesnosti o rizicima pokazuje podatak da trećina mladih putem interneta komunicira s osobama koje ne poznaje, a svaki četvrti tinejdžer u dobi od 15 do 17 godina susreo se s osobom koju je upoznao online. Gotovo 50 posto djece stare između 9 i 11 godina ima pristup internetu bez nadzora. Deset posto djece te dobne skupine upoznalo je osobu na internetu, tri posto ju je susrelo uživo. Tri četvrtine djece stare od 9 do 11 godina, kao i po dvije trećine djece stare od 11 do 13 i 15 do 17 godina bilo je izloženo neželjenim sadržajima seksualne prirode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...