Zadar je dobio igrača koji nosi čitavu momčad, Srčan, brz i jak Luka Božić

KK Zadar je, sada već tradicionalno, dosta slabo krenuo u novu sezonu, koja prijeti da bude kao i prethodne – grčevita i neizvjesna do samog kraja kad je u pitanju ostanak u ABA ligi. Ali posve je jasno da neizvjesnosti uopće ne bi bilo da uoči samog početka natjecanja u Dvoranu Krešimira Ćosića nije pristigao Luka Božić.

Dolaskom bjelovarskog beka Aramis Naglić dobio je fighting chance – Zadrov trener ne može ni zamisliti petorku bez njega. U prvih osam kola ABA lige Božić  u tri susreta uopće nije izlazio na klupu, a prosječno je provodio 37,1 minutu na parketu. Prosjek mu kvari tek susret s Mornarom, jedini gdje je bio neraspoložen pa je uspio odmoriti ‘čak’ 14 minuta.

Ovaj 21-godišnji mladić igra svoju prvu sezonu u regionalnoj konkurenciji, ali manjak iskustva ga ne sprječava da bude uvjerljivo najkorisniji igrač Zadra, a ujedno i prisutan u borbi za MVP-ja čitave lige. Ako mislite da su te brojke plod njegovog napucavanja u momčadi iz donjeg doma ljestvice, na krivom ste tragu.

Božić nije ni približno najveći potrošač lopti, premda bi trebao biti. Uvjerljivo najviše puta prema košu potegne Preston Knowles, odnedavno se u tom segmentu ukazao i Joshua Bostic, a ni Ive Ivanov ne može se požaliti na broj dobivenih šutova. Usprkos tim okolnostima, Božić je najbolji strijelac ekipe s gotovo 17 poena u prosjeku. Informacija koja impresionira.

Mnogo je toga zanimljivog u vezi ovog momka. Za početak, okolina iz koje dolazi nije nimalo poznata po košarkaškoj tradiciji. Bjelovarci su tako već sada dobili možda i najboljeg košarkaša u povijesti, koji je u dresu kluba iz rodnog grada terorizirao A-2 ligu Sjever dok je bio srednjoškolac.

Već je sa 16 je bio na preko 20 poena u prosjeku; godinu potom nije bilo utakmice u kojoj nije otišao preko 30, a protiv Koprivnice je brojio do suludih 70. Na stranu rang natjecanja – kada tako meteš starije i jače od sebe, nema previše filozofiranja – dečko je stroj!

Nenadani kapitalac za Zadar

To su najbrže shvatili u KK Zagrebu, stoga u ljeto 2014. Luka stiže u klub poznat po razvoju brojnih talenata.

Danijel Jusup, trener koji je odgojio puno mladih bekova od kojih su drugi digli ruke, sada je dobio jackpot. Dobio je mladca kojeg će moći staviti u vatru, a da igra ne pati. Pokazao je Božić dvije osobine koje su svakom treneru najvažnije – konkretnost i konstantu. Već u prvoj sezoni odigrao je iznad očekivanja te na ljeto 2015. zavrijedio poziv Velimira Perasovića na pripreme reprezentacije.

Sljedeće sezone Jusup mu je dao još više lopti u ruke. Zagreb je igrao sjajnu košarku i uz pretrpljena tek tri poraza osvojio prvo mjesto u osnovnom dijelu Hrvatske lige. Božić je potpuno zasluženo bio proglašen najkorisnijim igračem natjecanja.

Na koncu te sezone izgledalo je kao da je Božić prerastao Mrave. Bilo je vrijeme za iskorak na novu razinu i šuškalo se o mnogim zainteresiranim klubovima, najglasnije o Ciboni. Ipak, ljeto je prošlo, Zagrebov roster se ispremiješao, ali Božić je ostao. Te je jeseni uslijedio boom ostalih košarkaških sredina poput Splita, Šibenika i Osijeka, što je bacilo Mrave u niz loših rezultata, na kraju su u doigravanje ušli kao tek osmi i glatko ispali od Šibenika u četvrtfinalu.

Mnogima je ova sezona izgledala kao doba stagnacije za Božića, ali to nije istina. Slabi rezultati bacili su u sjenu njegove još bolje predstave. On je tu godinu iskoristio za, kako se to voli reći, individualni napredak. Imao je loptu u svojim rukama, sve ovlasti i iskoristio ih je za ne baš normalan prosjek od 22,2 poena, 6,8 skokova i 6 asistencija po utakmici.

Sada se vjerojatno pitate kako je igrač s takvim potencijalom završio u Zadru.

Nakon što je odradio reprezentativno ljeto s B selekcijom Hrvatske u Kini, Božić je vagao ponude. Bilo je zainteresiranih iz inozemstva, ali htio je slijediti prirodni put razvoja i okušati se u ABA ligi. Cedevita i Cibona imale su neke druge planove, pa je tako preostao Zadar, koji je nenadano dobio kapitalca.

Zadarski navijači, poučeni iskustvom, bili su oprezni s očekivanjima. Prošle je sezone u klub došao Lovro Mazalin, isto tako glasoviti talent, koji se usprkos nekim bljeskovima pokazao kao razočaranje i sezonu završio pri kraju klupe. Isti taj Mazalin bio je alfa i omega u mlađim selekcijama Hrvatske, dok je Božić bio njegova podrška, igrač iz sjene.

Kako se onda nadati da će ostaviti dublji trag od svog prethodnika? Istina, za razliku od Mazalina bio je MVP Hrvatske lige, ali to je postigao u dresu Zagreba – kao i Karlo Žganec, čiji su limiti ubrzo isplivali u regionalnoj, piše Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...