Milijardu kuna za demografsku obnovu

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da je u ovoj i idućoj godini za demografsku obnovu predviđeno oko milijardu kuna te najavila povećanje osobne invalidnine i doplatka za njegu i pomoć, kao i ulaganja u dječje vrtiće, kako je objavio tportal.

Murganić je novinarima pred Banskim dvorima rekla da se mjere kao što je povećavanje roditeljskih i rodiljnih naknada nisu mijenjale devet godina te istaknula da su za iduću godinu u pripremi nove mjere.

Među njima su natječaji vrijedni oko sto milijuna kuna koji će se dodijeliti jedinicama lokalne samouprave za izgradnju i obnovu dječjih vrtića, dodjela sredstava iz EU fondova od 300 milijuna kuna za zapošljavanje djelatnica u vrtićima, a planira se i veći obuhvat djece koja će biti korisnici dječjeg doplatka.

‘Ukupno u tekućoj i idućoj godini za demografsku obnovu bit će dodijeljen iznos od oko milijardu kuna’, rekla je Murganić.

Na području socijalne politike donijeto je nekoliko strategija za starije osobe i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu, nacionalna strategija za borbu protiv nasilja u obitelji i sl. Najavila je da će se u Obiteljskom zakonu, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, raditi na pitanju posvojenja djece dodajući kako je to složeno pitanje.

‘Od 30. prosinca stupit će na snagu Zakon o socijalnoj skrbi koji ima značajne nove pozitivne mjere prema osobama s invaliditetom. Proširili smo status njegovatelja, od početka travnja planiramo 20 posto povećati osobnu invalidninu i doplatak za njegu i pomoć, a ni te se naknade nisu godinama povećavale’, ustvrdila je ministrica.

Murganić je naglasila da za osobe s invaliditetom koje se zaposle, odnosno primaju plaću ili prihod od autorskog honorara, njihova primanja neće utjecati na ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. Osobe s invaliditetom taj zakon čekaju već 18 godina, zaključila ministrica Murganić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...