Oprezno s petardama! Posljedice mogu biti drastične, a kazne idu do 15 tisuća kuna

Od danas je dopuštena uporaba pirotehničkih sredstava prve i druge kategorije. Iz policije, za one koji se ne budu pridržavali pravila, najavljuju stroge kazne, a liječnici pozivaju na oprez.

Mnogi podcjenjuju razornu moć pirotehnike. U samo sedam dana prošle godine 50 osoba stradalo je zbog krivog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Među ozlijeđenima je i 21 dijete.

„Najčešće su ozljede na rukama, licu, ušima i glavi, ali ima i kolateralnih žrtava koje stradaju uslijed požara, uslijed zapaljenja odjeće, prostora“, kaže prim. dr. med. Zoran Barčot, Klinika za dječje bolesti Klaićeva

Iz policije posebno apeliraju na pirotehnička sredstva kućne radinosti.

„Najopasnije je kada građani iz više pirotehničkih sredstava vade smjesu i stavljaju u jedno pirotehničko sredstvo koje je puno opasnije od onoga koje je bilo prethodno“, kaže Marijan Nikolaus, MUP.

Mladi sve manje zainteresirani

Mladi su pak sve manje zainteresirani za petarde. „Što se mene tiče to je bacanje novaca i nije potrebno jer se može ozlijediti“, kaže Darijo Devčić iz Otočca.

Posljedice nestručnog rukovanja mogu biti drastičnije. „Od boravka u bolnici, od učestalih operacija – od nekada trajnog invaliditeta koji nosi jedan gorak okus blagdana“, kaže doktor Barčot za dnevnik.hr.

Tijekom blagdana najavljuju se i pojačane kontrole prodavača pirotehnike na tržnicama. „Opasnosti su od toga da ta pirotehnička sredstva mogu biti neispitana što znači da su neispravna za upotrebu, a posljedice su kobne“, kaže Snježana Bagarić, Inspekcija proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari.

Ove godine prodaja je manja. „Ove godine je prodaja nešto slabija nego lani. Više se možda prodaju vatrometi nego petarde s obzirom na zakon koji zabranjuje korištenje pirotehničkih sredstava prije 27.12.“, kaže prodavač Tomislav Jergović.

Božić uz zvukove kubura

Božić uz zvukove kubura proslavit će i stanovnici Bedekovčine. Unatoč kontroliranim uvjetima, ni ovdje ozljede nisu rijetkost. „Ozljede se najčešće događaju nepažnjom; znači da se kubura ne primi ili se krivo kuburaš postavi, izlijetanjem kubure iz ruke“, kaže Dubravko Franjo iz Bedekovčine.

Novom izmjenom zakona o eksplozivnim stvarima te proizvodnji i prometu oružja slijede strože kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila. Tako će roditelji čija su djeca mlađa od 14 godina, a koriste pirotehniku – biti kažnjeni od 1.000 do 3.000 tisuće kuna.

Novina je i zabranjena nabava, prodaja, skladištenje i uporaba petardi i redenika iz treće kategorije. Važno je napomenuti da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji su sada od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Odlučite li se kockati, trebate imati na umu da biste mogli platiti kaznu i do 15 tisuća kuna ako se ne pridržavate pravila. Zato se prije svake zapaljene petarde sjetite da su smisao blagdana mir i sigurnost, a ne pucnjava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...