Sprema se tužba protiv BiH generala Atifa Dudakovića koji je napadao Zadar

Nakon presude šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne u Hrvatskoj je zavladalo ogorčenje te osjećaj nepravde, posebno zato što brojni zločini tijekom Domovinskog rata i rata u Bosni i Hercegovini nad Hrvatima nisu kažnjeni, kako piše tportal.

Tu činjenicu je istaknula i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu u New Yorku. Da smo o mogućim negativnim posljedicama haških presuda ranije morali misliti, slaže se i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac.

U raspravama o nekažnjenim zločinima nad Hrvatima u Domovinskom ratu sve češće se u posljednje vrijeme u raspravama spominju i generali Armije BiH. Riječ je o kadrovima JNA koji su se tijekom Domovinskog rata borili protiv Hrvatske vojske, a tek su nakon izbijanja rata u BiH napustili njihove redove i pridružili se tada novoosnovanoj Armiji BiH.

Miljavac nam je otkrio da, prema njegovim informacijama, postoji pripremljena dokumentacija za podizanje optužnice protiv takvih osoba.

To je sada politička odluka ide li se ili ne ide‘, kazao nam je Miljavac, vjerujući da će se nakon svih ovih događaja konačno svi aktivirati i početi argumentirano tražiti odgovornost.

Nije želio govoriti o imenima jer je riječ o osjetljivoj temi.

Bili su neki u Zadru kao topnici pa su poslije bili zapovjednici korpusa. U Zadru su još uvijek tukli po Hrvatskoj‘, kazao nam je predsjednik Generalskog zbora, dodavši da im nije namjera zahuktavati situaciju.

Zašto protiv takvih osoba, ako je bilo saznanja da su činile zločine, nije ranije podignuta optužnica, Miljavac kaže da treba pitati sve koji su bili na vlasti poslije 2000. godine. U tekstu između ostalih navode neke visokopozicionirane pripadnike Armije BiH te da su protiv njih u BiH podignute optužnice. Između ostaloga, navode generala Atifa Dudakovića, koji je tijekom Domovinskog rata sudjelovao u napadima na Zadar, i generala Seada Halilovića, za kojeg ističu da je kao agent KOS-a sudjelovao u ratu protiv Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...