Svi na Božić imamo neku tajnu želju, a evo što je na današnji dan zaželio sam Papa

Papa Franjo iskoristio je u ponedjeljak Božićnu poruku kako bi pozvao na rješenje sukoba na Bliskom istoku s dvije države, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izazvao napetosti u regiji priznanjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela.

Franjo je govorio o Bliskom istoku i ostalim kriznim žarištima u svojoj Božičnoj poruci “Urbi et Orbi” (gradu i svijetu), četiri dana nakon što je više od 120 zemalja glasalo za UN-ovu rezoluciju kojom se poziva SAD da povuče odluku o Jeruzalemu.

“Molimo se da među stranama prevlada obnovljeni dijalog i da se konačno postigne ispregovarano rješenje, ono koje će omogućiti miroljubivu koegzistenciju dviju država u međusobno dogovorenim i međunarodno priznatim granicama”, rekao je Papa, govoreći o Palestincima i Izraelcima.

“Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja i dalje pate zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca”, dodao je Franjo u svojoj poruci s balkona Bazilike Svetog Petra pred desecima tisuća ljudi.

To je drugi put da je Papa javno govorio o Jeruzalemu otkad je Trump donio odluku o priznanju 6. prosinca. Toga je dana Franjo pozvao da se poštuje status quo grada.

Do Trumpove odluke, Washington kao i većina svijeta nije zauzimao strane o statusu Jeruzalema, najosjetljivijeg pritanja u mirovnom procesu.

Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegov “nedjeljivi glavni grad”, a Palestinci žele Istočni Jeruzalem, u kojem živi više od 300 tisuća Palestinaca, za prijestolnicu svoje buduće države.

Promjena američke politike prema Jeruzalemu izazvala je veliko nezadovoljstvo međunarodne zajednice i potpunu osudu arapskog i islamskog svijeta.

Franjo, čelnik 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu, pozvao je ljude da bespomoćnog Isusa vide u djeci koja pate zbog ratova, migracija i prirodnih nepogoda koje uzrokuje čovjek.

“Danas, kada našim svijetom pušu vjetrovi rata… Božić nas poziva da se usredotočimo na znak djeteta i prepoznamo ga na licima dječice, posebno one za koju, kao ni za Isusa, nema mjesta u prenočištu”, istaknuo je Papa, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...