Bez brige, registracija vozila i tehnički pregled neće poskupljivati, no ovo morate znati…

Netočne su tvrdnje o povećanju naknada za poslove koji se obavljaju u stanicama za tehnički pregled vozila. One su propisane Odlukom o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove, objavio je MUP.

Prije i poslije svega, tvrde autori nedavnih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti u prometu, suština reforme tog sustava su pojednostavljenje postupka registracije vozila, odnosno obavljanje svih poslova vezanih za registraciju vozila na jednome mjestu i smanjenje troškova korisnika. Pa je sad zbog ukidanja obveze tehničkog pregleda za nova vozila prva registracija osobnog automobila jeftinija 202 kune, troškovi promjene vlasništva su manji 49,48, a uštedi se i 50 kuna zbog ukidanja ovjeravanja ugovora kod javnoga bilježnika. Produljenje važenja prometne dozvole radi popunjenosti je jeftinije 39,48 kuna, a cijena produljenja važenja prometne dozvole u stanicama za tehnički pregled ostala je ista – 92,24 kune.

Od 1. siječnja ukinut je 5-postotni porez na promjenu vlasništva i uvedena pristojba, prosječno upola manja u odnosu na taj porez. Jedna od najvažnijih promjena je ta što se svi poslovi mogu obaviti na jednome mjestu – u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila i po jednakim naknadama koje propisuje ministar nadležan za unutarnje poslove. Nema više odlaženja javnome bilježniku ni u policijsku i dvaput u Poreznu upravu.

Do 31. prosinca stanice su, uz tehničke preglede, obavljale i produljenja važenja prometne dozvole, a od tada su u njihovoj nadležnosti ovjera prve registracije vozila te izdavanje pokusnih i izvoznih pločica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...