Bogata najava Narodnog muzeja uoči besplatne Noći muzeja u Hrvatskoj

U Noći Muzeja 2018.  u Narodnom muzeju Zadar i njegovim odjelima očekuje vas bogati program, koji se održava posljednji petak u siječnju, 26. siječnja 2018.  Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

Svi odjeli Narodnog muzeja Zadar će za Noć muzeja 2018. biti otvoreni za posjetitelje sa svojim stalnim postavima i aktualnim izložbama, uključujući i dokumentacijsku službu; a pedagoška služba će ponuditi igranje šaha u sklopu Kneževe palače kao svoj program!

Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 2, Zadar

Izložba: Sport naš svagdašnji

Organizator: Narodni muzej Zadar – Dokumentacijska služba u suradnji s muzejskim odjelima i AK „Alojzije Stepinac“ Zadar.

Izložba „Sport naš svagdašnji“ želi posjetiteljima ispričati priču o zadarskom sportu povijesnog perioda 1950-1980 kroz muzejsku građu, a naročito kroz fotografski fundus Ante Brkana i Vicka Zaninovića. Otvorenjem izložbe na Noć muzeja 2018. Predstaviti će se i djelovanje AK „Alojzije Stepinac“, te će se pridružiti i učenici OŠ Zadarski otoci .

U okviru projekta „Muzej u školi“ učenici OŠ Zadarski otoci priključuju se temi sport sa sljedećim događanjima:

Najstarija hrvatska alka – Zadarska alka (održava se 3. put po redu)  – Kneževa palača, 26.1.2018.

Tradicijske igre – igre dida moga, OŠ Zadarski otoci, 25. 1. 2018.

Povijest sporta – prezentacija sportskih aktivnosti u okviru projekta „Muzej u školi“, OŠ Zadarski otoci, 25. 1. 2018.

Izložba želi podsjetiti na brojne znane i neznane Zadrane koji su svojim djelovanjem ostavili trag u sportskom životu Zadra i okolice.

Gradska straža – Etnološki odjel, Narodni trg

Stalna izložba odjela: “Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije”, prizemlje i 1. kat Etnološkog odjela. Posjetitelji imaju mogućnost uvida u seosku tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije.  Izložba je obogaćena keramikom iz Ervenika izrađenom na ručnom lončarskom kolu te importiranom keramikom.

Autor izložbe: dr.sc.Jasenka Lulić- Štorić

Gradska loža

Hrvatski ratni plakat (u suradnji s Vojnim muzejom MORH-a, autor izložbe Mario Reljanović, u suradnji kustos NMZ-a Hrvoje Perica), otvorenje 18.1.2018 u 19. Sati

Opis izložbe naknadno

Odjel Muzej grada Zadra

Mjesto održavanja: Odjel Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III b.b.

Predstavljanje: Dizajnerski studio Narodnog muzeja Zadar u susret izložbenom postavu donacija tapiserija Tomljanović i izložba povijesnih kostima NIT

Posjetiteljima će uz prikladnu fotografsku dokumentaciju putem Power Point prezentacije biti predstavljen Dizajnerski studio te izložbeni postav Donacije tapiserija Tomljanović.  Moći će se saznati i mnogo toga o konzerviranju i očuvanju narodnih nošnji u suradnji sa Etnološkim odjelom, o formiranju novih fundusa kostima i lutaka te izložbenih postava.  U prizemlju će na uvid biti izloženi povijesni kostimi kao dio Baštinskog izložbenog projekta(suradnja Marija Šarić Ban i NMZ). Emitirati će se 4 kratka filma o izložbama na temu Baština – likovna i scenska umjetnost.

Stalne izložbe odjela:

Urbanistički razvoj Zadra od antike do Prvoga svjetskog rata

Prirodoslovni odjel

Izložba „ Mekušci Jadrana“

Prirodoslovni odjel će posjetiteljima u Noći muzeja ponuditi svoju izložbu „Mekušci Jadrana“  koja je nastala u suradnji sa ronilačkim klubom Sveti Roko Bibinje. Posjetitelji mogu razgledati zbirku ljuštura (konhilija) koje odjel desetljećima čuva u svojim depoima, te izbor iz zbirki dvaju konhologa amatera, kao i mnoštvo njihovih podmorskih fotografija.Na izložbi je putem fotografija i ljušturica predstavljeno pet razreda: mnogoljušturaši, koponošci, glavonošci, školjkaši i puževi.

Autori izložbe: Snježana Vujčić-Karlo, Alen Petani, Đani Iglić

Odjel Galerija umjetnina

Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, Medulićeva 2

Izložba „Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“

Galerija umjetnina će u Noći muzeja 2018 biti otvorena za posjet sa svojom izložbom „Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“ koja se može razgledati u šest izložbenih dvorana . Izloženih 210 radova su edukativno i kronološki postavljeni te obuhvaćaju period od 19.st. do suvremenosti. Deset tematskih cjelina : Postmoderni obrat, Hiperralizam, Lirska apstrakcija, Informel, Materično slikarstvo, Bianfranstvo sedamdesetih, Geometrija u svakodnevnici, Zadarski fotografi iz fundusa Galerije umjetina, Slikarstvo strukturiranog krajolika, Intimizam i Poetski realizam, Uljepšani građanski svijet 19.stoljeća te Zadarske slikarice na prijelomu stoljeća. Naročito intrigantno za posjetitelje je posljednja dvorana u kojoj je dijelom predočen salon 19.st.

Stručna koncepcija i izbor djela: Ljubica Srhoj Čerina, Nevena Štokić (fotografija)

Kneževa palača

Izložba – stalni postav: Šest salonskih priča Autor: Hrvoje Perica

Gostujuća izložba: Glazbeni život Zadra u 19.stoljeću Autor izložbe: Državni arhiv Zadar i NMZ kao suorganizator

Gostujuća izložba: Sport naš svagdašnji Autor izložbe: Natali Čop, Dokumentacijska služba NMZ

Mali Arsenal

Mali Arsenal , kao polazišna točka gradske kulturne rute „Zadar-grad-utvrda“ nudi posjetiteljima multimedijalnu, izložbenu i virtualnu mogućnost  da interaktivno  prate razvoj zadarskih fortifikacija putem multitouch ekrana i aplikacija.

Napomena: uz navedeni program, posjetitelji mogu razgledati stalne postave dislociranih objekata u sastavu Narodnog muzeja:Područnu kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž i Područnu etnografsku zbirku Veli Iž.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...