Dosad nezabilježen pozitivan trend; Promet u trgovini na malo raste 39. mjesec za redom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je promet u trgovini na malo u studenom prošle godine realno porastao za 5,7 posto na godišnjoj razini, potvrdivši tako svoju prvu procjenu, objavljenu krajem prošlog mjeseca. U studenom je tako nastavljen pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 39. mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Prema podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenom lani, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 7,8 posto, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Na mjesečnoj razini, u odnosu na listopad, potrošnja je u Hrvatskoj, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno povećana za 2,4 posto, a realno za 2,2 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u studenom lani je u odnosu na isti mjesec 2016. godine najviše, za 12,1 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

Prema trgovačkim strukama, u studenom je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, za 30,1 posto.

U maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo promet je porastao 17 posto, u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica za 24,6 posto, a u prodaji računalne opreme, knjiga i novina te igara i igračaka za 11,2 posto.

Kod prodaje motornih goriva i maziva bilježi se, pak, rast promet od 8,5 posto, u maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, za 6,3 posto, u ljekarnama te prodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 6,4 posto itd.

Pad prometa na godišnjoj razini u studenom je zabilježen samo u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, za 1,7 posto. Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine realno porastao za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, kako piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...