Na “crnoj listi” SAD-a i Ratko Mladić, čovjek koji je “zanat ispekao” na Škabrnji

Ured za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) Ministarstva financija SAD potkraj siječnja objavio je konsolidirani popis osoba pod sankcijama američke vlade, a u dijelu pod oznakom Balkan nalazi se dvjestotinjak osoba i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije, s Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD-a i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su gotovo svi ratni zločinci s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivančanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže obitelji, uključujući njegovu kćer Sonju koja trenutačno obnaša dužnost potpredsjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Iako “osvježen” 26. siječnja, popis očevidno pati od nekih nelogičnosti, jer je na njemu i dalje ime odavno pokojnog haškog optuženika za ratne zločine i bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića koji je umro 2016. godine.

Na tom su se neslavnom popisu ponovo našla imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije…

Na popisu je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđenih pred haaškim tribunalom u studenom prošle godine, no tamo nema imena drugih iz te skupine poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića.

Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, za kojim radi suđenja traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...