Na najudaljenijem otoku u Zadarskoj županiji doživite tradicionalne silbenske maškare

Na Silbi, najudaljenijem otoku u Zadrskoj županiji ponovno se sprema velika fešta – silbenske maškare, koje će se održati u subotu, 3. veljače, uz bogat i originalan program.

Na Silbi se, naime, već cijelo jedno stoljeće njeguje domaća karnevalska tradicija, pa će tako i ove godine Silba ponovno zaživjeti punim plućima u karnevalskim bojama i sadržajima.

„Naš je karneval za sve nas posebna prilika da se svi mi otočani zajedno družimo i proveselimo. To je dana kada se nadilaze se sve susjedske svađe i razmirice i cilo se misto nađe skupa na mašakarama! Tako će i u subotu 3. veljače sve biti dozvoljeno i mi svi ujedinjeni u našoj silbenskoj karnevalskoj tradiciji. Zato zaboravite Karneval u Rijeci, poklade na Lastovu i ove godine dođite na Silbu. Doživite tradicionalne mašakare uz bodulske običaje u ambijentu našeg malog netaknutog raja!“ naglašava Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba, te ističe da su za predstojeću feštu od mašakra na Silbi aranžmane već bukirali Slovenci, Norvežani, Nijemci, Austrijanci ali i poneki turisti iz daleke Australije.

„Ovdje se jako drži do karnevalskih običaja i to je tradicija koju njegujemo već više od stotinu godina. Mi pomalo cijelu godinu živimo za taj dan, pa vjerujem da ćemo i ove godine uživati u ludoj zabavi“, nadovezao se Reno Lovrin, mještanin Silbe, koji već s nestrpljenjem očekuje održavanje Zamaškaranog turnira, tradicionalnog turnira u boćanju koji se svake godine zaigra na mjesnom boćalištu, odnosno zjogu, kako bi se to reklo, „po silbenski“.

I upravo će u subotu, 3. veljače program biti otvoren u 14 sati, turnirom na zjogu, uz besplatne prijave za turnir i beplatnu gozbu, jelo i piće koje su za maškare osigurali Poljoprivredna zadruga Silba i Sportsko ribolovno društvo. Nakon bogate gozbe, silbenska će se karnevalska povorka s boćališta uputiti do glavne luke Žalić, a potom će u 16 sati uslijediti predaja ključeva sela meštru karnevala, nakon čega će silbenske maškare zavladati otokom!

A o fešti od maškara na Silbi popričali smo i s meštrom karnevala, Geraldom Baranovićem Đekijem, koji se već uvelike priprema za predstojeću svečanost. „Kad mi mi bude naša predsjednica mjesnog odbora Sara Lovrović dala ključa našega škoja, počinje moja vladavina i bit će nam veselo i kuku-lele! Već su u pripremi neki bodulski dišpeti sa sjeverne i istočne bande otoka. Veselimo se i svi ste pozvani nama se pridružiti“, poručio je Đeki na silbenskom dijalektu.

Glavna će se fešta odvijati u caffe baru „Turist“, u samom središtu mjesta Silba, pod budnim okom Margit Žunić, vlasnika ovog cafe bara, a koji je posoban po tome što je jedini kafić na otoku koji radi tijekom cijele godine.

Valja svakako naglasiti da Silba sprema i prigodan program za najmlađe, pa će tako od 17 do 19 sati biti povorka dječjih maškara i odabir najboljih maski. Od 19:15 mještanii gosti moći će uživati u prigodnom showu žonglera s vatrom, a od 19:30 kreće i središnja fešta maškara na Silbi, uz tomobolu, izvačenje nagrada i ples i zabavu uz DJ EKI-ja do dugo u noć.

Katamaran Miatoursa u petak 2. veljače polazi na relaciji Zadar-Silba u 17 sati, a na sam dan mašakara, u subotu, 3. veljače, u 14 sati. Povratak je moguć u nedjelju, 4. Veljače s polaskom sa Silbe u 16:20.

Svi koji se odluče za maškare zafešatati po silbenski, informacije o smještajnim kapacitetima mogu dobiti pute upita na [email protected], a Turistička zajednica mjesta Silba ponovno je za sve goste osigurali promotivnu cijenu smještaja od 100,00 kn po danu.

Sve informacije o programu silbenskih mašara možete pratiti na službenoj fb stranici TZ mjesta Silba:

https://www.facebook.com/TZSilba/

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...