Ponovno se uvodi obvezno služenje vojnog roka?

Damir Krstičević izjavio je danas u saboru, predstavljajući izmjene Zakona o obrani, da želi unaprijediti i nadograditi obrambeni sustav i Hrvatsku vojsku učiniti jačom i spremnijom za buduće izazove, no dio oporbe sumnja da želi “na mala vrata” uvesti obvezni vojni rok.

“Izmjenama Zakona o obrani želimo još više unaprijediti i nadograditi kompletan sustav i Hrvatsku vojsku učiniti jačom i spremnijom za sve buduće izazove”, kazao je Krstičević. Glavni je cilj proširenje zakonskih osnova za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora, kako bi mogao preuzeti jednu od ključnih uloga u sustavu domovinske sigurnosti, sukladno zahtjevima Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Ove godine cilj 20.000 pričuvnika

Izmjenama se propisuje obveza služenja u pričuvnom sastavu, kako bi se naglasilo da je pričuva stalna bez obzira na to je li na snazi obveza služenja vojnog roka. Pričuvni sastav Oružanih snaga (OS) dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu.

Lani se odazvalo više od 10.000 pričuvnika i prvi put je provedena vježba od deset dana, a ove godine nastavit će se s procesom postrojavanja pričuve kako bi se dosegnuo ukupan broj od 20.000, rekao je Krstičević koji se pohvalio i povećanim interesom za dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

“Jesu li ovo prvi koraci prema uvođenju obveznog služenja vojnog roka?”

“Jesu li ovo prvi koraci prema ponovnom uvođenju obveznog služenja vojnog roka, koji je ukinut 2007. godine?” upitala je Vesna Pusić (Klub GLAS i HSU) uvjetujući podršku zakonu razjašnjavanjem odredaba zakona koje ocjenjuje kao pripremu terena za postupno uvođenje opće vojne obveze.

“Ako nas se u tome razuvjeri, podržat ćemo zakon”, kazala je i kao posebno spornu izdvojila obvezu služenja u pričuvnom sastavu.

Da zakonski prijedlog gura u vojsku ljude koji joj ne žele služiti uvjeren je i Ivan Pernar (Živi zid). On smatra da bi država, ako želi više ročnika, trebala tu službu učiniti atraktivnijom, dati bolje uvjete, naknade, znanja i vještina.

“Zašto 140 milijuna potrošenih za remont starih MIG-ova nije uloženo u bolji standard hrvatskih vojnika, zašto im nisu povećane plaće i poboljšana hrana?” upitao je.

Vojni rok “na mala vrata”

I SDP-ov Franko Vidović sumnja da se pokušava “na mala vrata” uvesti vojni rok i ocjenjuje kako je riječ o daljnjoj militarizaciji obrambenog i sigurnosnog sustava na štetu civilnog sustava.

Iako je pozdravio daljnje razvijanje pričuvnog sastava, upozorio je da bi on trebao služiti isključivo za obranu zemlje, a ne da bude “dežurni vatrogasac”.

“Vojska može i treba pomoći u ugrozama, ali je ne možemo promatrati kao da je aparat namijenjen sustavu protupožarne zaštite, koji je tu za krpanje kriznih situacija”, kazao je Vidović naglasivši da u razvijenim civilizacijama velike katastrofe rješava civilni sustav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...