U čak 14 gradova Hrvatske živi se uspješnije i bogatije nego u Zadru

U proteklih pedesetak godina razvoja, u svijetu je u oko osam tisuća gradova zaživio koncept pametnog grada, s tim da je Nizozemska vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova.

U protekle tri godine, od 2015. do 2017., koliko Poslovni dnevnik realizira projekt Pametni gradovi – gradovi budućnosti, u Hrvatskoj je od 128 gradova, njih 14 proglašeno pametnim gradovima, jer su ulagali u poboljšanja infrastrukture s tim da su u tim ulaganjima vodili računa o pametnim tehnološkim rješenjima.

Projekt Poslovnog dnevnika
U jednoj od pet kategorija: Pametna tehnologija, Pametna uprava, Pametni sport, Pametna energetika/okoliš i Pametna mobilnost, kroz tri godine, dobitnici nagrada bili su sljedeći gradovi: Dubrovnik, Ivanec, Jastrebarsko, Karlovac, Labin, Makarska, Pleternica, Poreč, Pula, Rijeka, Split, Umag i Zagreb dok je Koprivnica ovu titulu ponijela dva puta. Temeljem toga, Financijska agencija je napravila analizu prema broju zaposlenih kod poduzetnika u navedenim gradovima, a koja je pokazala je da je najveći prosjek zaposlenih kod poduzetnika Koprivnice, 13,1 zaposleni po poduzetniku.

Iz Fine ističu da je ovaj pokazatelj rezultat velikoga broja zaposlenih kod dvaju društava, oba iz grupe Podravke. Sama Podravka je imala 3298 zaposlenih, a Belupo 1062 što je ukupno 4360 zaposlenih ili 50 posto od ukupnog broja zaposlenih kod poduzetnika Koprivnice s brojkom od 8722 radnika. U Ivancu je broj zaposlenih po poduzetniku tek nešto niži, 13, što je rezultat većeg broj zaposlenih kod tri poduzetnika: tvornice obuće Ivančica sa 695 radnika, Drvodjelca s 285 ljudi te ITAS-Prvomajske s 221 zaposlenih.

Produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom, na razini pametnih gradova iznosila je 851 tisuću kuna, 11,3% više u odnosu na prosjek na razini svih 128 gradova gdje je zabilježena produktivnost od 764,4 tisuće kuna. To je 14,7% više u odnosu na ostvareni rezultat svih poduzetnika na razini Hrvatske gdje je produktivnost na vrijednosti od 742,1 tisuću kuna.

Novoostvarena vrijednost
Produktivnost rada mjerena dobiti/gubitkom po zaposlenom, na razini pametnih gradova iznosila je 35,7 tisuća kuna i također je viša od prosjeka na razini svih gradova i nacionalnog prosjeka. Najproduktivniji su bili poduzetnici sa sjedištem u Poreču sa 63 tisuće kuna, Dubrovniku s 56,8, Umagu s 45,9, Zagrebu s 42,2 i Koprivnici s 37,8 tisuća kuna. Novostvorena vrijednost na razini 14 pametnih gradova iznosila je 120,1 milijardu kuna od čega na Zagreb otpada 94 milijarde ili dvije trećine ukupne vrijednosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...