U staroj jezgri adaptira stan ignorirajući konzervatore, a građevinska inspekcija spava

U neposrednoj blizini Narodnog trga novopečeni vlasnik stana prije godinu i pol dana započeo je rekonstrukciju kako na uštrb stanara, tako i povijesne vrijednosti stare kamene zgrade u samom srcu zadarskog polutoka.

Od grubih radova koji nisu odobreni od strane konzervatora u susjednim objektima pucaju zidovi, opada žbuka, curi voda…

U izvansudskoj parnici koje je održano po prijavi, vještaci su utvrdili kako spomenuti investitor radi bez potrebnih dozvola. Dobio je pritom popis firmi s kojima smije surađivati obzirom da je riječ o adaptaciji kulturne baštine, no prema riječima već umornih i zabrinutih susjeda, oglušio se i na zabrane i na uputstva.

Nije uvažio ni riječi konzervatorske službe te iz svoga stana podiže krov mimo svih propisa kojima se želi očuvati povijesni identitet stanova u jezgri grada, a sada je krenuo i u njegovo proširenje. Izgradnjom terase ne samo da narušava autohtoni izgled, već ulazi u zajednički prostor svih stanara zgrade.

Po pozivu, prije nekoliko dana su na terenu bili komunalni redari. Utvrdili su da od dozvola ima tek djelomični projekt, što je gotovo i nevažno. No, danja obustava radova ili pak izdavanje kazni može uslijediti tek po izlasku građevinske inspekcije koja niti dolazi niti odgovara na pozive i mailove očajnih susjeda. I tako već preko godinu dana.

– Pitam se zašto svojim porezom plaćam te puste službe kada nikome ne koriste? Najbolje bi bilo da ih se lijepo raspusti i novac koji ide na njihove plaće proslijedi sirotinji, kaže nam jedna sustanarka.

A ovako izgleda kada se lim, beton i grubi radovi izvode na zgradama koje su pod budnim okom UNESCO-a, a da pritom lokalne stručne službe za to, izgleda, uopće nije briga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...