Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota podnio ostavku: “Ovo je jedan folklor, imamo najgore stanje od kad postoji država”

Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota na konferenciji za novinare podnio je ostavku. To se dogodilo nekoliko trenutaka nakon što je ministrica Murganić u njegovom društvu predstavila nove demografske mjere, kako donosi N1.

Strmota je dao ostavku nakon što je Ministrica demografije Nada Murganić predstavila zaključke sa četvrte, danas održane, sjednice za demografsku revitalizaciju Hrvatske. Uoči predstavljanja novih mjera, Državni zavod za statistiku je izašao s poraznim rezultatima za Hrvatsku. Privremeni podatci o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u 2017., pokazuju kako je lani bilo 17.614 više umrlih nego rođenih. To je rekordni negativni prirodni prirast u posljednjih sedam godina.

Na novinarsku konstataciju da su danas predstavljene mjere od strane ministrice predstavljene već prije tri mjeseca, Strmota je dao neočekivan odgovor:

Slažem se s vama, ovo je jedan veliki folklor. Ja kao demograf smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno, država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država. Ovako neozbiljno pričati o ovome… Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom“, kazao je Strmota vidno emotivan.

 
marin strmotanegativni prirodni prirastostavka