Glasovac: “Ministarstvo obrazovanja danas ima 9 dužnosnika kojima je plaća 30-ak tisuća kuna”

Što se događa s reformom obrazovanja? Kada će početi rasterećivanje učenika od nepotrebnoga gradiva? Gdje pronaći profesore za nastavu informatike? Zašto se i dalje u školstvu vode ideološke bitke? Bila je to tema emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala. Gostovali su bivši voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić, akademik Ranko Matasović, potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje (SDP) Sabina Glasovac, član saborskog Odbora za obrazovanje (HDZ) Tomislav Sokol i posebni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Maro Alavanja.

Nije problem tko je koga imenovao, nego kojoj ideološkoj opciji tko pripada, tj. ne pripada, rekao je Boris Jokić. U Hrvatskoj su ideološki prijepori jednostavni jer ovdje se lagano spoje ljudi kad je u pitanju laž, krađa, slava i moć. Laž i krađa su glavna ideološka paradigma danas u Hrvatskoj, kaže Jokić. U pitanju je budućnost djece, a ona nisu ni desna ni lijeva. Drago mu je što se napokon hvali petogodišnji rad na kurikularnoj reformi, i smatra da se on u školama treba provesti postupno, a ne preko noći. Politički cilj ne smije biti razlog za njeno provođenje, smatra Jokić. Na kraju, ako nastavnici nemaju novaca da dođu do škole i ako krov prokišnjava, kako onda provesti tu reformu, zapitao se Jokić.

SDP podržava reformu od samog početka, rekla je Sabina Glasovac, a pritom iznimno uvažava struku. Drago joj je što pozitivne recenzije idu u prilog kvalitetnom poslu koju je odradila ekipa stručnjaka, ali kaže da im nitko nije zahvalio. Njihov proces rada neki su opstruirali, kaže Glasovac. Kad ju je voditelj upitao da tko je opstruirao, rekla je da samo treba pogledati koliko ima dužnosnika u Ministarstvu obrazovanja – danas ih je 9, dok ih je u bivšoj vladi bilo 4. Ministrica je naslijedila Barišićeve pomoćnike i državne tajnike u koje nema povjerenja te je ona imenovala svoje. Svaki od njih prima plaću od tridesetak tisuća kuna, a danas ni jedan nije mogao doći u emisiju da govori o reformi, rekla je Glasovac na HRT-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...