Promjene za pacijente; Lijekovi poskupjeli trostruko bez najave, dijabetičari će najviše plaćati

Nove dopunske i osnovne liste lijekova bit će na snazi od 1. ožujka. S dopunske, dakle s liste lijekova koje osiguranici nadoplaćuju (čak i ako imaju dopunsko osiguranje) njih 73 je prešlo na osnovnu, a s osnovne je na dopusku prešlo njih 73, a brojni su oni koji su i prije bili na dopunskoj, ali im se promijenila cijena. Među onima koji su poskupili su ključni lijekovi prvenstveno za liječenje krvožilnih i neuroloških bolesti, javlja 24sata.

A nove liste najskuplje će platiti dijabetičari kojima je poskupilo najmanje pet lijekova: Trajenta, za koju je nadoplata prije bila 67,61 kunu, a sad je 123,56 kuna, Vipdomet (prije 72,71 kuna, sad 87,22 kn), Vipidia (prije 77,81, sad 56,79 kuna) te Janumet (prije 79,38, sad 85,05 kuna)… Najviše je bure izazvala Victoza. Do 1. ožujka, ova terapija koju uzima otprilike 7000 oboljelih od dijabetesa tipa 2, mahom umirovljenika bila je besplatna, onda je preko noći skočila na 111,15 kuna.

“Važno je reći da za sve lijekove na dopunskoj listi uvijek postoje na osnovnoj listi lijekova generičke i kliničke paralele lijeka. Osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek”, odgovor je HZZO-a.

Liječnici se, s druge strane, ne slažu s takvom ocijenom. Lea Smirčić-Duvnjak iz Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma ‘Vuk Vrhovac’, slaže kako nije toliki problem u lijekovima Vipidia, Janumet i Trajenta koji su i ranije bili u nadoplati a sada su ‘samo’ poskupili jer postoje generički lijekovi koji su oboljelima besplatni, a djeluju slično, no kod Victoza je nešto sasvim drugo.

“Ono što razlikuje Victozu od ostalih lijekova unutar skupine je njezino dokazano kardioprotektivno djelovanje, dakle to je lijek koji štiti srce i krvne žile. Sad pacijente moramo vraćati na jedan od lijekova koji je besplatan, ali nema dokazano zaštitno djelovanje na kardiovaskularni sustav”, pojašnjava liječnica za 24sata.

Čitav popis lijekova na osnovnoj i dopunskoj listi možete pronaći ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...