Vakula otkrio kakvo nas vrijeme čeka; “Najhladniji dio zime je pri kraju, no ne treba zaboraviti da je ožujak – luđak”

Kao i u slučaju veljače i u ožujku su moguća kojekakva iznenađenja. Uostalom, nije bez razloga ovaj mjesec u narodu poznat i kao “ožujak – luđak” i “ožujak – lažac”, kaže meteorolog Zoran Vakula.

Najhladniji dio ovogodišnje zime, a vjerojatno i ove godine, već je tijekom vikenda završio na Jadranu i većini područja uz njega, a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima. Nevolje s hladnoćom polako će posvuda prestati, one s poledicom još će se zadržati u dijelu unutrašnjosti tijekom noći i jutara, a nekima počinju nevolje zbog topljenja snijega, porasta vodostaja i južine, piše za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Zatopljenje nakon rekordno hladnog razdoblja

Nakon tjedan dana svakodnevnih, gotovo cjelodnevnih minusa, jučer je temperatura zraka u većini središnje i istočne Hrvatske većim dijelom dana bila iznad nule. No, piše Vakula, srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, bila je među najnižima u povijesti mjerenja ovog dijela godine, a ponegdje, kao na mjernoj postaji Zagreb Maksimir, čak i rekordno niska. Ove godine se, napominje, prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 stupnjeva Celzijevih.

Sljedeći će dani, piše Vakula, pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka – vrlo vjerojatno – iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega.

Veljača hladna, zima topla

Snijega je, piše dalje Vakula u svome meteorološkom osvrtu, ove zime bilo napretek, ponegdje čak i rekordno, kao primjerice u Delnicama, Ogulinu, Plitvičkim jezerima. Osim tih rekorda, slični se u srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka i ukupnoj mjesečnoj količini oborine nisu dogodili, barem prema preliminarnoj analizi dijela meteoroloških postaja DHMZ-a, prema kojima veljača zaslužuje ocjene uglavnom “hladna” i “normalna” za temperaturu, te za oborinu od “normalne” u primjerice Rijeci i Dubrovniku, do “vrlo kišne” u Gospiću i Zagrebu.

I u ožujku su moguća kojekakva iznenađenja, kao i kod ove godine “maskirane” veljače, piše Vakula te podsjeća da ovaj mjesec nije bez razloga u narodu poznat i kao “ožujak – luđak”, i “ožujak – lažac”, te da za neke posebne planove i aktivnosti na otvorenome valja pratiti svakodnevne detaljnije i pouzdanije prognoze do 7 dana unaprijed.

Ožujak će biti prosječan, a proljeće…

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. To uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tijekom tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca, ističe Vakula.

Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed – velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli – daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme, koji postaju sve češći i žešći, valja nam se prilagoditi – poručuje meteorolog Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...