Blokirani građani; Evo kako doći do oprosta dugova

Nakon brojnih odugovlačenja i odgoda, Plenkovićeva vlada je predstavila paket mjera za otpis dugova i rješavanje blokada građana, koje su postale pošast u hrvatskoj. ali uzrok problema, ovršni zakon, još nije promijenjen. mjere bi svakako trebale olakšati život dijelu građana.

Hoće li mi prodati krov nad glavom?
Ne, za dug do 20.000 kuna se ne može prodati niti ovršiti jedina nekretnina. Mogu zato stvari u njoj poput televizora, namještaja… Oni koji koji ne želi da Fina pokrene automatski stečaj, moći će se žaliti i odbiti to. Ali ostaju u blokadi.

Koliko građana bi moglo u brzi stečaj?
Procjena je dodatnih 80.000. Naravno, to je ako oni pristanu na takvu mjeru. I u slučaju brzog stečaja, kao i kod oprosta dugova, dužnik se neće moći riješiti dugova koji su za alimentaciju, nastali su kaznenim i prekršajnim djelom..

Zašto baš limit od 10.000 i 20.000 kuna?
Vlada je postavila te limite jer smatra da u slučaju 10.000 kuna i blokada, radi se o siromašnijim i socijalno ugroženijim građanima. S otpisom dijela duga, vjeruju da će lakše otplatiti ostali. Limit od 20.000 je postavljen jer smatraju da je u ta dva iznosa najviše “običnih građana”.

S kim moram riješiti otplatu na rate?
Dug koji je ostao nakon otpisa i koji će se moći plaćati na rate tijekom pet godina, rješava se s institucijom kojom se duguje. Vjerojatno će mnogi od privatnih institucija i uvjetovati da otpišu 10.000 kuna, obročnom otplatom ostataka.

Ako dugujem i državi i tvrtkama?
Primjerice, državi dugujete 15.000, telekomima i bankama 15.000. Država će otpisati svojih 10.000, očekuju da 10.000 otpišu i telekom i banke. Na kraju ostaje 10.000 kuna da im ukupno platite.

Što ako mi je ostalo još previše duga?
Ako i uz otpis duga do 10.000 kuna, ostaje iznos koji se ne može podmiriti, previsok i za brzi stečaj, može se pokrenuti osobni stečaj dužnika. Prvo se probate nagoditi s onima kojima dugujete pred Fininim savjetovalištem.

Što ako se ne mogu nagoditi za taj dug?
Onda pred sudom otvarate osobni stečaj. Sud imenuje povjerenika pod čijim nadzorom ste do tri godine. On prodaje imovinu, prati odbijate li posao i zaradu, raspoređuje vjerovnicima plaćanje. Nakon tog roka, ostatak duga se otpisuje, istražuje 24sata.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...