Luka Zadar od ove godine službeno postala dio Pomorskog puta svile

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom, u nastavku službenog posjeta Kini, sudjelovalo je na poslovnom summitu ASEAN u Boaou – Savezu država Jugoistočne Azije vezano za temu “Suradnja u kruzerskom turizmu duž Pomorskog puta svile”.  Razmijenili su iskustva i znanja u industriji kruzerskog  turizma između Kine i relevantnih regija duž Pomorskog puta svile – Maritime Silk Road. Raspravljalo se i o boljoj suradnji u kruzerskom turizmu, većem broju ruta krstarenja, snažnijem razvoju luka, otvorenijim politikama viznog režima, boljem promicanju kruzerskog turizma i osnivanju “Saveza turističkih gradova za krstarenja duž Pomorskog puta svile – Maritime Silk Road”. Panel rasprava je bila praktična i učinkovita, te je postigla dobre rezultate, a župan Božidar Longin bio je jedan od izlagača na panelu. Longin je predstavio novu zadarsku luku Gaženica i njezine potencijale, pogotovo u smjeru buduće matične luke.

„Prezentirali smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su, između ostalih, nazočili predstavnici država, ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas. Pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da putnički promet samo jedan od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i kroz razvoj teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala“, rekao je župan Longin.

Službeno “Novi put svile” je koncept pan-euroazijskog, a u budućnosti interkontinentalnog, transportnog sustava, kojeg Kina danas promiče. “Novi put svile” bi trebao postati sastavni dio strategije razvoja Kine, ne samo u izgradnji najbolje i najbrže  tranzitne rute kroz središte Euroazije, nego i za jačanje gospodarskog razvoja kopnenih područja Kine, povećanje suradnje sa susjednim zemljama, te u  izgradnji općih pravila međunarodne euroazijske trgovine. Novi i konačni projekt je nazvan “Jedan pojas – Jedan put”, a projekt je službeno najavio predsjednik NR Kine, Xi Jinping 2013. godine.

U 2018. obilježava se  15. godišnjica strateškog partnerstva između Kine – ASEAN-a ili Saveza država Jugoistočne Azije (Association of Southeast Asian Nations) koji je regionalna međunarodna organizacija država u Jugoistočnoj Aziji, osnovana 1967. godine sa ciljem razvoja   međusobnih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa te promicanje regionalnog mira i stabilnosti. Na temu “Turistička suradnja u kruzerskom turizmu”, sve su zemlje sudionice spremne istražiti nova područja turističke suradnje između Kine i ASEAN-a te stvoriti otvorenije i inkluzivnije regionalno okruženje u zajedničkim naporima za unapređenje Pomorskog puta svile. Namjera je uspostaviti “Savez gradova duž Pomorskog puta svile u kruzerskom turizmu” kako bi se poboljšala strateška usklađenost razvoja turizma između ASEAN-a i Hainana te drugih obalnih pokrajina i gradova.

Ono što je možda i najvažnije, činjenica je da je Luka Zadar od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...