Cestitka_Uskrs

U Zadru kao i još 21 hrvatskom gradu kreće Festival znanosti

U 22 Hrvatska grada sljedećeg tjedna kreće Festival znanosti. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj popularizacija znanosti i koja će trajati punih šest dana, a ovogodišnja tema su ‘Otkrića’.

S ciljevima podizanja svijesti u javnosti o aktivnostima i dostignućima u području znanosti te važnosti ulaganja u znanost, poboljšanja percepcije znanstvenika u javnosti kroz uspostavu dijaloga između znanstvenika i javnosti radi boljeg međusobnog razumijevanja i povjerenja te motiviranja djece i mladeži za istraživanje i stjecanje novih znanja organiziran je 16. po redu Festival znanosti.

– Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže, poručuju organizatori Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom– Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže, poručuju organizatori Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom.

Ove se godine Festival održava od 16. – 21. travnja i to u 22 Hrvatska grada: u Bjelovaru, Čabru, Dubrovniku, Karlovcu, Klani, Malom Lošinju, Našicama, Ogulinu, Opatiji, Osijeku, Otočcu, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu.

U događaj su uključene brojne znanstvene i obrazovne institucije – od vrića, škola, fakulteta pa do sveučilišta, ali i brojne knjižnice te muzeji.

Glavna tema 2018.: ‘Otkrića’

Kao i svake godine Festival znanosti ima jednu glavnu temu, a ovogodišnja su – otkrića.

– Znanstvena otkrića mijenjaju svijet. Činjenica je to kojoj svjedočimo kamo god usmjerimo oko, na što god položimo ruku, što god dotaknemo mislima. Sav napredak civilizacije i naš svakodnevni komfor od električne struje, alata i strojeva koji nam služe, prometala, računala, dostupnosti informacija do lijekova koji nam spašavaju i olakšavaju živote, čitav naš svijet počiva na znanstvenim otkrićima i tehnološkim izumima. Od najstarijih vremena otkrića vatre, kotača i pisma, Arhimedov uzvik „Heureka!“ odzvanja kroz vjekove u svakom naporu genija i mislilaca do novijih vremena i fantastičnih otkrića poput rendgenskog zračenja, penicilina, plastike, strukture DNK ili gravitacijskih valova. No, „Heureka!“ otkrio sam, riješio sam, razumio sam, izračunao sam, shvatio sam ZAŠTO, dosjetio sam se KAKO, uzvik je koji također odzvanja i u našim glavama, u svim trenutcima naših malih osobnih otkrića, pomaka i pobjeda u razumijevanju svijeta. Otkrića mijenjaju naše vidike, poglede, obzore, svjetonazore te smo im zato posvetili 16. Festival znanosti i pripremili bogat i raznovrstan program u 20 hrvatskih gradova, ističe Organizacijski odbor 16. Festivala znanosti uz poruku kako su svi dobrodošli uključiti se u manifestaciju.

Naravno, uz temu ‘otkrića’, manifestacija se bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti. Kakva se sve događanja planiraju u vašem gradu možete detaljno doznati na ovoj poveznici.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...