„Lipa naša Komoševa“; 11 aktivnosti za ispunjeno ljeto u Malom Ižu

U tijeku su pripreme za početak četvrtog po redu izdanja projekta „Lipa naša Komoševa“. Projekt udruge „Eko-Zadar“ provodit će se, kao i ranijih godina, u maloiškoj uvali Komoševi. Provedbu projekta s 11.000 kuna, temeljem provedenog javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka, financira Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka. Cilj projekta je oživljavanje i promicanje tradicijske baštine otoka Iža, te unaprjeđenje društvenih, kulturnih i sportskih sadržaja na otoku kao i proširenje turističke ponude, a aktivnosti su namijenjene djeci i njihovoj odrasloj pratnji i mladima koji ljetne mjesece provode na Malom ižu, kao i turistima.
Najveća vrijednost projekta „Lipa naša Komoševa“ jest u tome što je riječ o projektu lokalne zajednice koji iz godine u godinu privlači nove sudionike aktivnosti, ali i nove volontere i volonterke koji žele svoja znanja i vještine oblikovati u kreativne i edukativne radionice, te umjetničke i sportske aktivnosti. Tome treba dodati i kako aktivnosti koje se odnose na oživljavanje tradicijske baštine okupljaju pripadnike različitih generacija čime se osigurava čuvanje običaja od zaborava. Trenutno se obavljaju pripremne i organizacijske aktivnosti, a same radionice i druga događanja na rasporedu će biti od lipnja, za kada je planirana prva od dviju radionica nazvanih „Šetnja s biljem“, pa do konca kolovoza. Kao i do sada, najveći dio aktivnosti bit će proveden u srpnju i kolovozu kada je na Malom Ižu najviše djece koja tu provode praznike kao i najveći broj turista i kada tamo borave volonteri i volonterke koji godišnje odmore provode u Malom Ižu, a bez kojih projekta ne bi ni bilo, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica.
U sklopu projekta provest će se ukupno 11 aktivnosti koje su razvrstane u 3 grupe. Prva grupa aktivnosti odnosi se na oživljavanje i promicanje tradicijske baštine otoka Iža, a u sklopu ove grupe
održat će se radionice: „Šetnja s biljem“ u kojoj će polaznici osim znanja o biljkama naučiti izraditi macerat i melem, „Izrada feralića“ u kojoj će kroz kreativan rad tradicionalna svjetiljka – feralić dobiti novi život kao papirnati suvenir, te „Škrpine od gline“ u sklopu koje će se izrađivati suveniri u obliku tradicijske iške obuće. Također će biti održana i Čakavska večer. U sklopu druge grupe aktivnosti koja se odnosi na unaprjeđenje društvene, kulturne i turističke ponude kroz kreativni izričaj održat će se radionice: „Animacija“ u sklopu koje će uz stručno vodstvo polaznici snimiti i montirati stop-motion film koji će potom biti prikazan, „Veseli oblutak“ gdje će oslikavajući oblutke djeca stvorit će priču koja će se potom ugraditi kao fizički element vrta na kupalištu, „Mašta može svašta“ gdje će djeca od starih materijala izrađivati nove predmete i „Pričamo priču“ što je naziv pod kojim se krije radionica japanskog uličnog teatra. Održat će se i Dječje ljetne maškare. Treća grupa aktivnosti usmjerena je promociji sporta i zdravog života te će se, osim radionice sinkroniziranog plivanja u sklopu koje će polaznici uvježbati i izvesti jednu točku, održati i vježbaonica „Yoga za djecu“.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...