Na Silbi i Velom Ižu turistima će se dijeliti letci o ekološki poželjnom ponašanju

Tijekom svibnja i lipnja 2018. udruga „Eko-Zadar“ provest će dva projekta čija je svrha doprinijeti razvoju ekološkog turizma na Silbi i u Velom Ižu. Projekte naziva „ZaZeleni otok: Silba“ i „ZaZeleni otok: Veli Iž“ s po 7.000 kuna, temeljem provedenog javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka, financira Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

U sklopu ovih projekata bit će osmišljeni i lokalno distribuirani letci namijenjeni turistima u kojima će se posjetitelji Silbe i Velog Iža educirati o ekološki poželjnom ponašanju u svrhu zašite okoliša i prirode ovih otoka, te će biti održano predavanje „10 koraka do eko certifikata za privatni turistički smještaj“.

Riječ je predavanju Nastje Logar, voditeljice „Dalmatia Green programa“ kojeg je razvila Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ iz Splita. Ovim programom potiče se održivi turizam što uključuje boravak gostiju u održivim smještajnim objektima, te ponudu lokalne i organske  hrane,  unikatnih suvenira, održivih aktivnosti, ali i odgovoran način putovanja i posjećivanje jedinstvenih „neotkrivenih“ lokacija u Dalmaciji. U sklopu predavanja iznajmljivačima će biti predstavljen, od Ministarstva turizma RH prepoznat,  „Dalmatia Green certifikat“ koji je namijenjen privatnim turističkim iznajmljivačima koji se na tržištu žele izdvojiti od klasičnih iznajmljivača, te se orijentirati prema ekološki osviještenim gostima i sebi priskrbiti porast u cjenovnom razredu. Predavanje će obuhvatiti i sadržaje namijenjene i onim članovima otočke zajednice koji nisu iznajmljivači, te će biti riječi i o koracima koje i drugi čimbenici u turizmu te članovi lokalne zajednice mogu poduzeti kako bi svoje mjesto učinili zelenom turističkom destinacijom. Predavanje će se 6. lipnja 2018. održati u Domu kulture u Velom Ižu, a 13. lipnja u prostorijama MO Silba.

– Želim zahvaliti mjesnim odborima Silba i Veli Iž, odnosno predsjednici MO Silba Sari Lovrović i predsjedniku MO Veli Iž Siniši Kulišiću na pomoći oko organizacije predavanja na ovim otocima. Kod pripreme projektnih prijedloga za ovu smo godinu odabrali ova dva otočka mjesta vrednujući njihove sadašnje prednosti koje predstavljaju korak prema ukupnom razvoju ekološkog turizma. Silba je otok bez automobila, na što su Silbenjani s pravom ponosni jer to pokazuje njihovu jasno izraženu ekološku svijest. Na Velom Ižu, s druge strane, postoji hotel „Korinjak“ koji ima vrlo specifičnu ponudu kojom privlači posjetitelje na organizirane „retreat“ programe i radionice s područja tzv. alternative i realno je pretpostaviti da je u značajnom broju riječ o posjetiteljima koji ekološku svijest već imaju ugrađenu u svoj način života. Utoliko smo procijenili kako bi ove dvije otočke zajednice mogle imati interesa i koristi od daljnjeg napredovanja prema održivom, ekološkom turizmu. Smatramo da bi slična predavanja bilo dobro organizirati i na drugim otocima s područja Grada Zadra, no za ovaj natječaj morali smo se limitirati na dva otoka, a nadamo se da će biti prilike za nove projekte u kojima ćemo surađivati i s drugim otočkim zajednicama na području Grada Zadra, rekla je Nives Rogoznica, voditeljica projekata iz udruge „Eko-Zadar”.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...