Umjesto novog života u Zadru, zbog apsurda i nebrige sirijska obitelj odlazi iz Hrvatske

Da za Sirijce u globalu u Zadru ima mjesta kao i mogućnosti za početak novog života, htjeli smo svi vjerovati krajem siječnja kada je njih sedam stiglo u naš grad.

Brza aklimatizacija i integracija u društvo kroz pronalazak posla za roditelje te početak obrazovanja u osnovnim školama za one najmlađe, bar su na trenutak u medijima ostavili sliku normalnog društva te prilike za novim životom izbjeglica s ratom zahvaćenog područja, koje su, baš kao što su to radili i Hrvati devedesetih, htjeli priliku za miran život bez pucnjave i straha za sutra.

No sreću u našem gradu nije pronašla peteročlana obitelj 30-godišnjeg pekara. Oni su zbog nebrige sustava odlučili napustiti ne samo Zadar već i Hrvatsku, ne bi li u Turskoj pronašli adekvatniju sredinu koja će se pobrinuti za njihove potrebe. Ne, nisu tražili povlašten tretman već samo osnovno – smještaj i zdravstvenu brigu za sina kojem je hitno potrebna operacija noge.

Problem smještaja, dakako, nije u nadležnosti Grada Zadra kao ni županije, već je u nadležnosti Međunarodne organizacije za migracije koja je Vladin partner u provedbi projekta prihvata Sirijaca, te Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje. Ovaj potonji obitelji je riješio smještaj, no neadekvatan, o čemu ih je obitelj odmah obavijestila, no rješenje novog smještaja nisu dočekali.

Iako su posljednja dva mjeseca besplatno živjeli u privatnom stanu jedne zadarske obitelji, dok je država i dalje plaćala neadekvatan stančić, odlučili su kako njima više ne žele biti na grbači, te su jučer otišli iz Zadra prema Zagrebu, odakle planiraju dalje za Tursku.

Je li problem sam početak provođenja programa prihvata Sirijaca ili uistinu nebriga sustava za ljude kojima je prijeko potrebna pomoć, možda nikad nećemo doznati, no vjerovat ćemo kako će preostalih šest obitelji svoju sreću i život uspjeti pronaći u našem gradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...