Hitna izmjena zakona zbog apartmana stupa na snagu već u srpnju, odzvonilo muljanju s porezom?

Sredinom srpnja stiže zakonska obveza koja se brojnim iznajmljivačima neće ni malo svidjeti. Odnosi se na one koji svoje primjerice apartmane iznajmljuju preko online platformi
S ciljem regulacije poslovanja Airbnba i ostalih platformi vezanih za kratkoročni najam , Ministarstvo turizma odlučilo je promijeniti dva zakona iz svog segmenta. Izmjene se odnose na ugostiteljske usluge i Zakonu o pružanju usluga u turizmu čime će, nadaju se u Ministarstvu, iznajmljivače i online platforme napokon natjerati da Poreznoj upravi prijavljuju cjelokupno međusobno poslovanje.

Prije nego što Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pošalju u Sabor, Ministarstvo turizma odlučilo je u njemu izmijeniti članak 37. prema kojem bi po novom iznajmljivači pri oglašavanju i reklamiranju morali istaknuti porezni broj, što do sada nisu činili.

Potom će k tome još, na jesen pokrenuti hitne izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu u kojem će istu obvezu nametnuti i platformama za najam.

“Nema smisla da obvezu isticanja poreznog broja imaju iznajmljivači ako na isto ne natjeramo i online platforme. Dakle, one će izmjenama legislativa biti obvezne pri poslovanju s hrvatskim iznajmljivačima tražiti njihov porezni broj kako bi se na proviziju mogao naplatiti porez”, kazao je izvor iz Ministarstva za Jutarnji list.

50 posto iznajmljivača mulja

Tako bi primjerice , Booking.com i ostale online platforme u srpnju trebale dobiti pismo iz Ministarstva u kojem će ih država izvijestiti o zakonskim promjenama te novim obvezama. Pri novim izmjenama pozvat će se na obveze EU prema kojima iznajmljivači moraju imati PDV identifikacijski broj.

Prema ranijim istraživanjima Porezne 50 posto iznajmljivača tijekom 2017. godine online platformama uopće nije predalo ili je predalo pogrešan porezni broj, a dio njih potom je i lažno prikazivao kako imaju manje prihode od granice za ulazak u sustav PDV-a.

Kršenja pravila primjećena su i kod 500 privatnih iznajmljivača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...