Marin Strmota: “Predsjednik Vlade mora ustajati i lijegati s jednom mišlju – Hrvatska nestaje i izumire!”

Prvi put nakon svog odlaska iz ministarstva obitelji i demografije, demografsku katastrofu ekskluzivno za RTL Direkt komentira Marin Strmota, bivši državni tajnik s kojim je razgovarala Leona Šiljeg.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je istraživanje prema kojem vise od pola srednjoškolaca ne vidi budućnost u Hrvatskoj, kako to komentirate?

Ja sam žalostan zbog te činjenice, ali nije to ništa novo. I ja sam sam sveučilišni nastavnik i radim 10 godina sa studentima. I oni kao starija generacija imaju slične stavove. Nisu zadovoljni sa svojom državom. I oni žele iseliti iz Hrvatske.

Zapravo je danas naslovnica jednog dnevnog lista pisala kako je Hrvatska po prvi put pala ispod 4 milijuna stanovnika.

Ti podaci su itekako točni. Naša struka govori o tome već veliki broj godina. Ovdje se već puno govorilo o Njemačkoj gdje smo mi i na iseljeničkim kongresima ukazivali na to da je iz Hrvatske otišlo puno više stanovnika nego što govori službena statistika.

Danas su točno 104 dana otkako ste dali ostavku. Ministarstvo i dalje nema državnog tajnika, možda ga neće ni imati. Mjere koje su tada bile predstavljene bi trebale stupiti na snagu 1. srpnja. Hoće li?

 

Ja se nadam. Te su mjere stvorile neki temelj. To je tek bio početak nekih mjera. Tada nije ni bilo sredstava u proračunu, ali sad kako čujem bit će rebalans proračuna. Pa vjerujem da će taj pomak biti napravljen.

Što kažete na taj odnos Pantovčak – Banski dvori gdje je i demografija postala srž prepucavanja?

Pa ako će se nešto konkretno izroditi, onda dobro. Neka se prepucavaju o gorućem pitanju društva. Predsjednik Vlade mora se buditi i lijegati s jednom osnovnom mišlju, a da Hrvatska nestaje mora biti tema svake izvanredne sjednice. Ona izumire. I to mora biti tema izvanredne sjednice svaki tjedan, svakog resora.

Predsjednica je rekla da će za sedam dana predstaviti svoje mjere. Koje to mjere mogu biti, a da nisu viđene?

A i ja bi volio vidjeti što će to biti. Sigurno je to demografija uklopljena u širu razvojnu politiku. Problem demografije nije nastao jučer i neće se riješiti do sutra. Krajnji čas je već prošao. To mora postati pitanje broj jedan.

Nakon ostavke, je li Vas kontaktirao netko iz Vlade ili ministarstva konkretno da se vratite?

Ne, nitko me nije kontaktirao. Ja sam se i sutra vidio s ministricom i lijepo popričao. Iz Vlade me nitko nije zvao i pod ovakvim uvjetima nikad ne bih pristao biti dio Vlade.

A koji su uvjeti na koje bi pristali?

Teško pitanje. Kad bih vidio da se ozbiljno krenulo u bavljenje mojom strukom i kada bi bilo ozbiljne političke volje. Onda bi prihvatio to kao žrtvu za dobrobit našeg naroda.

 
izumiranje hrvatskemarin strmota