Muškarci koji zarađuju manje od žena češće varaju

U nemali broj razloga zbog kojih u ljubavnim vezama dolazi do prevara sada možemo uključiti još jedan, vrlo iznenađujući razlog, zahvaljujući istraživanju Univerziteta u Connecticutu.

Američka studija posmatrala je veze u kojima jedan partner zarađuje znatno više od drugog. Cilj je bio otkriti povećava li ‘jaz’ u zaradi vjerovatnost da će jedan partner prevariti drugog.

Poznato je da oslanjanje na nekoga financijski sigurno može utjecati na osjećaj moći i jednakosti u vezi te da osoba koja je financijski ovisna o partneru kompenzira to na neprimjerene načine. Tim mišljenjem vodio se istraživači tim koji je otkrio da kad žena zarađuje znatno više od partnera, veće su šanse da će je on prevariti.

Istraživanje Univerziteta u Connecticutu otkrilo je da muškarci starosti između 18 i 32 godine koji zarađuju 70 posto kućanskih prihoda rjeđe varaju partnerice, dok će muškarci koji zarađuju značajno manje od svojih partnerica prije počiniti preljub.

“Osobe koje financijski ovise o partneru nevjernost nekad doživljavaju kao pokušaj da povrate pravednost u vezi. Muškarci takvu ovisnost mogu doživljavati posebno prijetećom.

Ekonomski ovisnom muškarcu nevjernost, u njegovoj glavi, dopušta da se upusti u ponašanje kojim će kompenzirati financijsku zavisnost istovremeno se udaljavajući od partnerice koja u dom donosi kruh”, zaključuje voditeljica istraživanja, sociologinja Christin Munsch aprenosi Azra.ba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...