Istraživanje pokazalo; Većina ljudi ne zna oprati ruke kako treba

Pranje ruku – zvuči prilično jednostavno, zar ne? No, nedavna studija otkrila je da u većini slučajeva to ne radimo kako treba – što dovodi do kontaminacije hrane i površina, a rezultat su brojne bolesti.

Studija američkog Odjela za poljoprivredu (USDA) otkrila je da većina ljudi ne trlja ruke sapunicom u vremenu od najmanje 20 sekundi. Upravo je to vrijeme preporučeno od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, iz kojeg navode da pranje koje traje manje vremena uklanja mnogo manje bakterija.

Također, otkrilo se da najčešće poslije ruke ne obrišemo čistim ručnikom.

Studija, koju su proveli na osobama koje rade s hranom, pokazala je da su korisnici uglavnom prenosili bakterije u posude sa začinima dok su pripremali, primjerice, hamburgere. U 11 posto slučajeva ostavili su bakterije na ručkama za otvaranje hladnjaku.

“Bakteriju ne vidite, ne osjećate i ona nema miris. Ukoliko perete ruke pravilno, zaštitit ćete svoju obitelj i spriječiti širenje bakterija na hranu koju jedete ili po kuhinji”, kazala je Carmen Rottenberg, jedna od čelnica USDA-e.

Također, studije su pokazale da samo pet posto ljudi pere ruke kako treba.

Dakle, što je ispravno? Preporuka stručnjaka kaže ovako:

  • Prvi korak je najlogičniji – nakvasiti ruke vodom,
  • Drugi korak je zaustaviti vodu i nanijeti sapun na ruke,
  • Treći korak je pažljivo raširiti sapunicu na sve površine ruke – pa čak i ispod noktiju,
  • Četvrti korak je trljati najmanje 20 sekundi,
  • Peti korak je dobro, dobro isprati,
  • I šesti osušiti ruke čistim ručnikom.

Što se ručnik duži koristi, to je na njemu više bakterija, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...