Kreću isplate povrata poreza: Doznajemo do kada bi većina građana mogla dobiti novac

Vlada će početkom idućeg mjeseca početi s isplatom 880 milijuna kuna koliko će ukupno dobiti oni koji ostvaruju pravo na povrat poreza. Prve isplate počinju 6. kolovoza, a istražili smo tko je prvi na redu.

Građanima koji ostvaruju pravo na povrat poreza država će uskoro uljepšati ljeto i poboljšati kućni budžet.

“Pomoglo bi super za budžet, pomoglo bi puno,” rekli su neki od građana s kojima smo razgovarali.

Ministar financija Zdravko Marić kaže kako isplate prve kreću u kolovozu:

“Kreće povrat šestog kolovoza i mi očekujemo u skladu s nekakvim našim projekcijama i dinamikom da će velika većina, ako ne i sve biti isplaćeno do kraja kolovoza.”

Proteklih godina redoslijed isplate povrata ovisio je o regijama. Ove godine, kako doznajemo iz ministarstva, način i dinamika isplate prate dinamiku obrade prijava i poreznih rješenja.

Građani su privremena porezna rješenja trebali dobiti do konca lipnja. Ukoliko nisu zadovoljni tim rješenjima rok žalbe istječe 31.srpnja, no on se može produžiti ovisno o tome kad su građani primili porezno rješenje.

2017. je kod 1.056.000 građana utvrđen višak uplaćenog poreza i prireza na dohodak i njima je vraćeno nešto više od 1,1 milijardu kuna. Ove godine će ukupni povrat biti manji.

„Oko 880 milijuna povrata, odnosno nekakvih 130 milijuna potrebe za uplatu“, ističe ministar Marić.

O kolikom broju građana je riječ, još nije poznato, ali prema procjenama ministarstva, pravo na povrat moglo bi ostvariti njih 750.000, javlja RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...