Njemačka očajnički traži milijun radnika; Zaposlit će i one bez ikakvih kvalifikacija

Njemačkoj nedostaju stručnjaci – i to više nego ikada ranije. Zbog nedostatka kvalificirane radne snage njemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi eura. Je li u Njemačkoj stvarno tako lako doći do posla? Posla ima, ali nema radnika – i to je veliki problem na koji ukazuje sve više njemačkih firmi, piše Deutsche Welle, a prenosi Jutarnji.hr.

Njemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalificiranih radnika. Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u strojogradnji raspisano oko 11.000 natječaja – odnosno 50% više nego godinu dana ranije.

U međuvremenu, čak 60% njemačkih tvrtki ističe da im je nedostatak kvalificirane radne snage najveći poslovni problem. Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije surađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

16% firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput jobsharinga, dok je 13% firmi spremno zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost – i to već 2025.

Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati preko 3 milijuna kvalificiranih radnika.

 

Trenutno je slobodno preko milijun radnih mjesta, ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

 
njemačkaposaoradnici