Zadar naš junački – dao je reprezentativaca koliko i Dinamo i Hajduk! Evo odakle su vatreni!

Ha, zna se tko ima muda preuzeti odgovornost pucati dva penala. Nitko drugi. To je zato što je odakle sam i ja, iz Zadra. I majstor!”, našalio se Danijel Subašić i pokazao rukom na Luku Modrića nakon drame i pobjede Hrvatske nad Danskom.

Pa kad se doda da je i Šime Vrsaljko Zadranin, je li taj grad kolijevka ove generacije koja je na dobrom putu da dostigne nezaboravne vatrene?

Goal podsjeća gdje su rođeni Dalićevi i hrvatski junaci i njihovih nogometnih početaka.

Odakle je Danijel Subašić?

Heroj pobjede nad Danskom rođen je 27. studenog 1984. godine, a karijeru je započeo u rodnom Zadru , gdje je igrao pet godina prije nego transfera u Hajduk.

Transfer karijere napravio je 2012. kada je prešao u Monaco, gdje je još uvijek ‘jedinica’.

Za vatrene je debitirao 2009. godine u prijateljskoj utakmici s Lihtenštajnom.

Odakle je Lovre Kalinić?

Kale dolazi iz Solina, a rođen je 3. travnja 1990. godine. Kroz mlađe uzraste je igrao zaSolin , a 2000. godine prelazi u Hajduk.

Dugo je Lovre čekao na priliku na Poljudu te je zbog toga išao na posudbe u Junak iz Sinja, Novalju te Karlovac. 2013. godine postao je prvi vratar Hajduka, gdje se zadržao do 2016. godine kada je prešao u belgijski Gent.

Za Hrvatsku je debitirao 2014. godine u prijateljskom dvoboju protiv Argentine.

Odakle je Dominik Livaković?

Livaković je rođen u Zadru 9. siječnja 1995. godine. Kao i Subašić, karijeru je započeo u Zadru, nakon kojeg odlazi u Zagreb. Dobrim igrama privukao je pažnju Dinama 2015. godine, a danas je prvi vratar modrih.

Za reprezentaciju je debitirao na turniru u Kini, 2017. godine protiv Čilea.

Odakle je Duje Ćaleta-Car?

Duje je rođen 17. rujna 1996. godine u Šibeniku gdje je i započeo karijeru, a zanimljivo je kako je bio najmlađi šibenski debitant.

Iz Šibenika odlazi u Pasching, koji je nakon godinu dana zamijenio Red Bull Salzburgom. Prvo je posuđen Lieferingu, ali se nakon sezone posudbe vratio u matični klub.

‘Vatreno krštenje’ imao je 3. lipnja ove godine protiv Brazila u Liverpoolu.

Odakle je Vedran Ćorluka?

Čarli dolazi iz Dervente , a rođen je 5. veljače 1986. godine.

Mlađe kategorije proveo je igrajući za Dinamo , odakle odlazi na posudbu u zaprešićki Inter. Nakon povratka u Dinamo, uslijedio je transfer u Manchester City, a potom i u Tottenham. 2012. godine otišao je na posudbu u Bayer Leverkusen, a šest mjeseci kasnije karijeru je nastavio u Lokomotivu iz Moskve, gdje i danas igra.

Prvu utakmicu za reprezentaciju odigrao je 2006. godine protiv Italije.

Odakle je Tin Jedvaj?

Jedvaj je rođen u Zagrebu 28. studenog 1995. godine, a u rodnom je gradu i započeo karijeru. Stadion u Kranjčevićevoj ulici zamijenio je onim u Maksimirskoj, gdje je započeo seniorsku karijeru.

Sa 17 godina odlazi u Romu, koja ga je prvo posudila, a zatim i prodala Bayer Leverkusenu.

Prvi nastup za reprezentaciju upisao je 2014. godine protiv Cipra.

Odakle je Dejan Lovren?

Lovren dolazi iz Zenice , a rođen je 5. srpnja 1989. godine. Kao trogodišnjak, s obitelji je završio u ratnom izbjeglištvu u Münchenu i tek se s 10 godina vratio, te su se smjestili u Karlovcu, a prve je nogometne korake napravio za NK Ilovac . odakle je 2002. prešao u NK Karlovac.

Kao 15-godišnjak se pridružio Dinamu, koji ga je uskoro posudio Interu iz Zaprešića. Nakon povratka u Dinamo, uslijedio je transfer u Lyon, odakle odlazi u Southampton, a 2014. godine potpisao je za Liverpool.

Za reprezentaciju je debitirao 2009. godine u prijateljskoj utakmici protiv Katra.

Odakle je Josip Pivarić?

Rođen u Zagrebu 30. siječnja 1989. godine, Pivarić je karijeru započeo u Dinamu . 2008. godine otišao je na posudbu u Lokomotivu za koju je igrao tri godine. Nakon toga se vratio u Dinamo, a 2017. godine odlazi u Dinamo Kijev.

Prvi nastup za reprezentaciju upisao je 2013. godine protiv Lihtenštajna.

Odakle je Ivan Strinić?

Strinić je 17. srpnja 1987. godine rođen u Splitu , a karijeru je započeo igrajući za Hajduk . S Poljuda je otišao u Francusku, odnosno Le Mans, gdje se zadržao jednu sezonu prije povratka u Hrvatsku i Hrvatski dragovoljac.

Nakon dobre sezone u klubu iz Sigeta, Stirnić se vraća u Hajduk za koji je igrao do 2011. godine. Potom odlazi u Dnipro, koji zamjenjuje Napolijem i Sampdoriom.

Ovog ljeta je potpisao za Milan, a reprezentativni debi upisao je 2010. godine protiv Austrije.

Odakle je Domagoj Vida?

Vida dolazi iz Donjeg Miholjca , a rođen je 29. travnja 1989. godine. Karijeru je započeo u donjomiholjačkom  Jedinstvu odakle odlazi u Osijek za koji je igrao njegov otac Rudika. 2010. godine otišao je u Bayer Leverkusen, ali se nakon jedne sezone vraća u Hrvatsku, ondosno Dinamo. Zagrebački Dinamo zamijenio je kijevskim, a u siječnju 2018. godine prelazi u Bešiktaš.

Za reprezentaciju je debitirao 2010. godine protiv Walesa.

Odakle je Šime Vrsaljko?

Šime je rođen 10. siječnja 1992. godine u Rijeci . Međutim, karijeru je započeo na Stanovima, igrajući za Zadar , odakle odlazi u Dinamo, koji ga posuđuje Lokomotivi. Nakon šest mjeseci vraća se u matični klub, a zatim seli u Italiju gdje je prvo igrao za Genovu, a potom za Sassuolo.

U ljeto 2016. prelazi u Atletico Madrid, dok je za reprezentaciju debitirao 2011. protiv Češke.

Odakle je Milan Badelj?

Badelj je rođen 25. veljače 1989. godine u Zagrebu , a karijeru je započeo igrajući za Ponikve i Zagreb. Za Dinamo je igrao kao junior, a nakon sezone posudbe u Lokomotivi, vratio se u Maksimir. Iz Dinama je otišao u njemački HSV, a 2014. godine prelazi u Fiorentinu.

Prvi nastup za reprezentaciju upisao je 2010. protiv Walesa.

Odakle je Filip Bradarić?

Bradarić je rođen 11. siječnja 1992. godine u Splitu gdje je i započeo karijeru kao igračHajduka . Dvije sezone proveo je na posudbi u Primorcu, a 2015. godine je prešao u Rijeku.

Godinu dana kasnije debitirao je za reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Irske.

Odakle je Marcelo Brozović?

Epic Brozo rođen je 16. studenog 1992. godine u Zagrebu . U mlađim kategorijama igrao je za Hrvatski dragovoljac , odakle odlazi u Lokomotivu, a kasnije u Dinamo. 2015. godine prešao je u milanski Inter, gdje i danas igra.

Prvi nastup za reprezentaciju upisao je 2014. godine u prijateljskoj utakmici protiv Australije.

Odakle je Mateo Kovačić?

Kova je rođen 6. svibnja 1994. godine u austrijskom Linzu , gdje je od svoje šeste do 13. godine igrao za LASK . Bez obzira na interes europskih klubova, Mateo je otišao u zagrebački Dinamo, za koji je igrao do 2013. godine kada prelazi u Inter.

Transfer karijere napravio je 2015. godine potpisavši za madridski Real.

Prvi nastup za reprezentaciju upisao je 2013. godine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Srbije.

Odakle je Luka Modrić?

Luka je rođen 9. rujna 1985. godine u Zadru . O njegovoj karijeri možemo reći toliko toga, a ovom prilikom ćemo samo ponoviti njegov put, kojim je od Zadra, Zrinjskog, Dinama, Intera iz Zaprešića i Tottenhama prešao u Real Madrid s kojim je osvojio četiri Lige prvaka.

Za reprezentaciju je debitirao sada već davne 2006. godine protiv Argentine.

Odakle je Ivan Rakitić?

Iako je rođen i odrastao u Švicarskoj, točnije u  Rheinfeldenu , 10. ožujka 1988.  godine, Ivan je odlučio nastupati za Hrvatsku. Karijeru je, nakon dječačke tri godine u Möhlinu, započeo igrajući za Basel , odakle odlazi u Schalke.

U Njemačkoj je proveo četiri godine, a zatim odlazi u Sevillu za koju igra do 2014. godine kada je napravio transfer karijere potpisavši za Barcelonu.

Prvi nastup za reprezentaciju zabilježio je 2007. godine protiv Estonije.

Odakle je Andrej Kramarić?

Krama je rođen 19. lipnja 1991. godine u Zagrebu . Karijeru je započeo u Dinamu iz kojeg odlazi na posudbu u Lokomotivu, a potom napušta matični klub i prelazi u Rijeku.

U siječnju 2015. godine potpisao je za Leicester, koji ga prvo šalje na posudbu, a zatim i prodaje Hoffenheimu, koji je Kramarić ove sezone odveo u Ligu prvaka.

Prvu utakmicu za reprezentaciju odigrao je 2014. protiv Cipra.

Odakle je Mario Mandžukić?

Super Mario dolazi iz Slavonskog Broda , a rođen je 21. svbnja 1986. godine. Rijetko se koji hrvatski reprezentativac može pohvaliti tako bogatom karijerom kao Mandžukić, koji je igrao za:  Ditzingen (od šeste do desete godine), Marsoniju, brodski Željezničar, Zagreb, Dinamo, Wolfsburg, Bayern, Atletico Madrid te Juventus.

Debi za reprezentaciju upisao je 2007. godine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Makedonije.

Odakle je Ivan Perišić?

Perišić dolazi iz Omiša , a rođen je 2. veljače 1989. godine. Kao i Mandžukić, kroz karijeru je promijenio relativno punoklubova  pa je tako nastupao za: Hajduk , Sochaux, Roeselare, Club Brugge, Borussiju Dortmund i Wolfsburg, a danas je član milanskog Intera.

Reprezentativnu karijeru započeo je 2011. godine na utakmici protiv Gruzije.

Odakle je Marko Pjaca?

Pjaca je rođen u Zagrebu 6. svibnja 1995. godine. Mlađe uzraste proveo je igrajući zaDinamo , ZET i Lokomotivu za koju je idebitirao kao senior. Iz Lokomotive odlazi u Dinamo, a 2016. kupuje ga Juventus, koji ga nakon godinu dana šalje na posudbu u Schalke.

Za reprezentaciju je debitirao protiv Cipra 2014. godine.

Odakle je Ante Rebić?

Ante dolazi iz Imotskog , a rođen je 21. rujna 1993. godine. Karijeru je započeo igrajući zaVinjane i Imotski odakle odlazi u Split. 2013. godine potpisao je za Fiorentinu, koja ga šalje na posudbe u Leipzig, Hellas Veronu i Eintracht iz Frankfurta koji ga je na kraju i otkupio.

Prvu utakmicu za reprezentaciju odigrao je 2013. protiv Lihtenštajna.

Dakle, šestorica kockastih rođena su u Zagrebu , trojica u Zadru, dvojica u Splitu, četvorica u inozemstvu, Devetorica je Dalmatinaca , dvojica Slavonaca i samo jedan rođen u Rijeci, ali Vrsaljko je zapravo ondje samo rođen, u izbjeglištvu, te mu se obitelj brzo vratila u Zadar.

A prve su nogometne korake po četvorica napravili u Zadru, Dinamu i Hajduku , dvojica u Zagrebu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...