I u Zadru brutalno snižavaju cijene; Apartman za dvoje 30 eura

Istraživanje Jutarnjeg lista otkrilo je da su privatni iznajmljivači apartmana itekako spremni na cjenkanje, a sudeći prema njihovim reakcijama, nisu jedini kojima je to ovo ljeto palo na pamet. Nisu štedjeli niti otoke, a sve s ciljem da provjere do kuda su iznajmljivači spremni ići i kako će uopće reagirati na cjenkanje koje kulturološki nije hrvatska, pa niti europska stvar.

Ispalo je da možda i jest. Cijene privatnih smještaja uspješno su spuštali i do 30%, s obzirom na iste u srcu sezone na tim lokacijama u apartmanima.

Lokacija: Šibenik

Oglas navodi da je apartman “suvremeno uređen sa spavaćom sobom, dnevnom sobom, kuhinjom i kupatilom”. U ponudi je i free Wi-Fi, a balkon ima pogled na grad i crkvicu Sv. Barbare iz petnaestog stoljeća.

Katedrala Sv. Jakova, glasoviti sakralni objekt zaštićen UNESCOM, djelo slavnih graditelja Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, udaljena je samo 50 metara od apartmana. Dakle, radi se o prilično centralnoj poziciji vrlo pristojno uređenog apartmana, no idemo svejedno vidjeti može li se što učiniti cjenkanjem. Cijena? 50 eura noć, dakle 25 eura po glavi.

Ženski glas.

 

V: Dobar dan, vidio sam da ste slobodni u rujnu, sviđa mi se vaš apartman…

O: Bok, to vam je studio za dvoje.

V: Znam, došli bismo djevojka i ja od 10. 9. do 17. 9. Vidio sam da nudite i pomoćni ležaj, to nam ne treba zapravo…

O: Ma to vam je obična sofa, razvučemo je po potrebi.

V: A recite je l’ bi se mogla što spustiti cijena ako ne koristimo taj ležaj. Vaš apartman je jako lijep, ali ja ne zarađujem, nažalost, tako puno. S druge strane, stvarno bih volio odvesti djevojku u tako fin apartman. Nismo godinama nigdje bili… Budući da vidim ste slobodni u tom terminu, možda je bolje da dođemo mi po manjoj cijeni, nego da ste prazni. Kasno je u sezoni…

O:  Haha, ne brinite vi za mene. Ali simpatični ste mi preko telefona.

V: Simpatičan sam i uživo, nadam se da ćete se uvjeriti u to.

O: Haha, pa dobro. Imala sam dosta neobičnih poziva ovo ljeto, ali vaš je pri vrhu. Koliko vi meni nudite, haha?

V: Ja sam izračunao da bih imao 40 eura dnevno za vaš apartman. To je 280 eura za vas, jer bismo ostali sedam dana. Nije loše, ha?

O: A ne mogu vas odbiti sad. Dođite, može, dogovorili smo se.

Troje od pet iznajmljivača u prosjeku je palo na njihovu priču te pristalo spustiti cijenu, a zvali smo apartmane na Visu, Hvaru, u Šibeniku, Slanom, Zadru, Splitu, Istri i na Cresu. Često su isticali da im ne treba pomoćni ležaj koji se često nudi u apartmanima za dvoje. Mnogi su od iznajmljivača cjenkanje smatrali simpatičnim, a nitko se nije naljutio. Poneki su nas, ipak, pristojno odbili, rekavši kako neće imati zarade ako spuste cijenu te da zovu jeftinije apartmane, kakvih ima u internetskim oglasima.

I to je istina, mnogi apartmani za dvoje se nude već po cijeni od 30 eura, no oni su u pravilu slabije uređeni i pozicionirani. Kd nešto skupljih apartmana, koji su se u ovom dijelu sezone izdavali po 45, 50 i 60 eura na noć, snizili su cijenu za deset eura, ponekad i za pet.

Za tridesetak eura, koji na Jadranu predstavljaju najnižu cijenu za apartman ili sobu, u Turskoj možete dobiti hotel s pet zvjezdica (doduše, po njihovim kriterijima koji su nešto niži od naših). Druga je dobra vijest da je rujan tamo špica sezone, a to vrijedi i za listopad te dio studenoga – srpanj i kolovoz na Orijentu nipošto ne biste htjeli doživjeti jer su vrućine puno veće nego što ih mi uopće možemo zamisliti. Treća je dobra vijest da većina domaćih agencija nudi putovanja upravo u nadolazećim terminima, a četvrta – doduše, ne toliko dobra vijest za Turke koliko za njihove turiste – jest da je tamošnja lira enormno pala u odnosu na američki dolar i euro.

U prijevodu – u Turskoj, koja je i inače poznata po bagateli, sada je sve jeftinije za još otprilike trećinu. Budući da se vrijednost lire srozala u posljednjih nekoliko tjedana, pad se još ne osjeti na cijenama hotelskog smještaja, letova i drugih sličnih velebnijih faktora putovanja čija cijena varira o puno drugih utjecaja, ali zato ćete na ulici itekako osjetiti posljedice nestabilne ekonomije: čaj ili kavu možete naći za dvije do pet kuna, dobar ručak platit ćete oko 25, a đir javnim prijevozom u jednom smjeru oko 2,50 kuna. Najbolje od svega je što je vrijednost lire trenutačno otprilike jednaka kuni, pa je ovo putovanje pogodno i za nematematičare.

 
apartmanisezonasnižavanje cijena