U Hrvatskoj 60 gay friendly smještaja, među njima hotel u Posedarju: “Dođe ih 20-ak na godinu”

U Hrvatskoj je ukupno šezdesetak tzv. gay friendly (prijateljski nastrojeni prema gay populaciji) smještajnih kapaciteta

Tako navodi Gay Welcome, piše Jutarnji najveća europska putnička gay stranica pod vodstvom GETA-e (Gay European Tourist Association), koja na interaktivnoj karti svijeta ima učekirano više od 3000 hotela, pansiona, kuća za odmor i apartmana diljem Europe koji su gay friendly za razliku od zadarskog hotela Identitet, čiji je vlasnik Tomislav Gospić prije koji dan naprasno otkazao bukirani smještaj Fabianu Vallimu, gostu iz Brazila, jer “ne primaju homoseksualce”.

I u Zadru još uvijek ima mjesta na koja su homoseksualci dobrodošli.

Na Gay Welcome karti je i Hotel Lucija.

– Mi smo širokog svjetonazora. Primamo sve goste – rekli su nam u hotelu. U prosjeku, od 1500 gostiju na godišnjoj razini, dvadesetak je homoseksualaca.

– Na prvom mjestu mi smo obiteljski hotel i ne smatramo da je gay turizam pretjerano unosan – ističu iz zadarskog hotela.

Ne postoje točne brojke gay turista u Hrvatskoj, no istraživanje GETA-e pokazuje da na području centralne, zapadne i istočne Europe danas ima oko 26 milijuna pripadnika LGBT zajednice koji su istospolne orijentacije i o tome su “otvoreni” te čine 2,6 posto ukupne populacije.

Omiljen među turistima, Dubrovnik je također “gay friendly”. Istospolni parovi iz Velike Britanije i SAD-a najčešći su gosti.

– Čisti su i uredni, nemam riječi. Već 12 godina imamo apartmane i sada je zamjetno više gay gostiju – rekli su u Orka Apartmanima. Mjesto koje homoseksualci u gradu nikako neće zaobići svakako je Jazz Cafe Troubadour, kojeg hvale na brojnim stranicama. Slično je i sa Splitom.

– Kada bi svi moji gosti bili gay parovi ja bih bila najsretnija. Oni su takva gospoda – rekla je vlasnica luksuzne vile Jagoda Palace na Bačvicama.

Osim gay friendly smještajnih kapaciteta, na Jadranu postoje i jedriličarske ture koje su orijentirane ekskluzivno prema gay potrošačima i turistima.

Kontaktirali su i zadarsku turističku agenciju Conte Adriatic koja na svojim mrežnim stranicama ima oglašene ekskluzivne gay aranžmane jedrenja za, kako kažu, “homoseksualce svih dobnih skupina”. U Conte Adriaticu su nam kazali kako su gay parovi odlični gosti i kulturni ljudi te kako su iznenađeni negativnom reakcijom vlasnika zadarskog pansiona Identitet koji je odbio turista zato što je homoseksualac.

“Mi djelujemo već četiri godine te smo od samih početaka orijentirani i prema gay gostima koji su također jedna poslovna niša za sebe”, rekli su nam u agenciji Conte Adriatic.

“Hrvatska ima preko 1000 prekrasnih otoka. Povedite svoje dečke i pridružite nam se na jedrenju, na našoj jahti ćete imati svu privatnost – mi smo ovdje da vam pomognemo u najboljem odmoru te da poštujemo sve vaše želje”, stoji na mrežnim stranicama agencije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...