Ublažite simptome alergije na ambroziju moćnim lijekovima iz prirode

‘Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kihanje, svrbež i curenje nosa, te neprohodan nos, uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijskom rinitisu…

Već sredinom ljeta kod mnogih se počinu javljati simptomi alergije na ambroziju, samoniklu biljku koja raste kao korov uz ceste, putove, potoke i rijeke, te na nekultiviranim mjestima u gradovima. Teško ju je iskorijeniti, jer su peludna zrna ambrozije izuzetno lagana te nošena vjetrom mogu putovati i do 300 kilometara. Dakle, lako se širi, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica obiteljske medicine i fitoaromaterapeut, savjetovalištem za fitocentra Botana d.o.o.

– Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kihanje, svrbež i curenje nosa, te neprohodan nos, uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijskom rinitisu, ili peludnoj hunjavici. Ponekad se može se javiti i privremeni gubitak njuha. Oči svrbe, peckaju ‘žuljaju’ i suze, često se javljaju i podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi. Ako su simptomi jako izraženi, osoba može postati letargična i dekoncentrirana, imati problema sa spavanjem, pa i u druženju s drugim ljudima – kaže naša sugovornica.

Kao posljedica alergije može se razviti i alergijska astma, koju prati otežano disanje i tada se obavezno treba javiti liječniku za pomoć. Iako se ne mogu potpuno izliječiti, dobro izabranom terapijom lijekovima, te posebno prirodnim preparatima, alergijska reakcija može se ublažiti te prorijediti simptome. Neke od njih dobro je uzimati i nekoliko mjeseci ranije, da bismo ojačali i pripremili organizam. U tom kontekstu se, na primjer, često spominje ulje crnog kima, koje podiže imunitet i snažni je prirodni antihistaminik.

– Kad se alergija pojavi, provodi se uobičajena terapija antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju edem sluznice nosa i olakšavaju disanje, a u slučaju jačeg kašlja, ili otežanog disanja, u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lijekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje). No, na osnovu dugogodišnjeg iskustva s mojim pacijentima mogu preporučiti i terapiju biljem: čaj od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa. Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski, te obogaćuju naš organizam C vitaminom i flavonoidima – ističe fitoaromaterapeutkinja.

Dodaje kako čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, smanjuju i umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a dobro ih je koristiti tako da se u litru čaja doda 50 do 150 kapljica biljne tinkture te popije tijekom dana. Protiv svrbeža i osipa, crvenila na koži pomoći će čestoslavica i maćuhica, a za kupku su najbolje ljekovite biljke hrastova kora, neven, kamilica, maćuhica, crni i bijeli sljez, lavanda, kaže dr. Pokupec.

– I homeopatija pruža vrlo učinkovitu i brzu pomoć, ukoliko se pravilno propiše potreban homeopatski pripravak koji će zaustaviti simptomatologiju alergije, ističe homeopatkinja Irena Brbić iz tvrtke Integrative Health Center d.o.o. Neki od najčešće korištenih homeopatskih pripravaka za simptome alergija su Euprhrasia, Allium cepa, Arsenicum, Sabadilla, Nux Vomica, Pulsatilla i drugi. Ako su simptomi već prisutni i prepoznali ste ih u jednom od homeopatskih pripravaka, tada treba uzimati indicirani homeopatski pripravak češće, odnosno dok ne dobijete odgovor organizma. Također, ustanovite li poboljšanje, to je znak da je pripravak potrebno uzimati puno rjeđe – savjetuje naša sugovornica.

– No, bez obzira na naizgled slične simptome, uvijek je dobro potražiti savjet homeopata, jer će on propisati svakoj osobi njen individualizirani homeopatski pripravak i odgovarajuću dozu, ovisno o simptomima i ukupnom stanju organizma – ističe Irena Brbić.

Više o ovoj alergiji pročtajte na 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...