Čeka nas poskupljenje cigareta i alkohola od 50 posto?

Povjerenstvo za izradu novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) uskoro bi novi zakonski prijedlog trebalo poslati u proceduru javne rasprave. Prijedlog sadrži uvođenje novih prihoda, koji bi na račun zdravstva trebali sjedati od svake prodane kutije cigareta, i svake prodane litre žestokog alkoholnog pića. Ukoliko prijedlog prođe valja očekivati drastično poskupljenje cigareta i alkohola.

Novi prihodi zdravstvenog sustava, u koje, između ostalog, spada i dio novca koji građani troše na cigarete i alkohol, prema zamisli priređivača zakonskog rješenja trebali bi iznositi oko dvije milijarde kuna.

Zdravstveni sustav godišnje bi tako raspolagao iznosom od 25 milijardi kuna, što ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra dovoljnim za stabiliziranje sustava.

Prema zakonskom prijedlogu koji se priprema, kutija cigareta i litra žestokog alkoholnog pića trebali bi koštati za čak 50 posto više nego što koštaju danas, a u nove prihode zdravstva išlo bi i izdvajanje iz premija automobilskog osiguranja. Ovo izdvajanje trenutno iznosi četiri posto, a trebalo bi iznotii sedam posto od visine premije, piše Novi list.

Protiv novih nameta digli su se proizvođači, ali ministar Kujundžić čvrsto stoji na stajalištu da je u ovom slučaju riječ o doprinosu ukupnom zdravstvenom stanju populacije. Ministar, naime, računa da će ovaj potez pridonijeti smanjenju pušenja i konzumacije žestokih alkoholnih pića, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...