Prisilna naplata RTV pristojbe nastavit će se prema zakonu, javljaju s HRT-a

Odlukom Ustavnog suda prisilna naplata mjesečne pristojbe nastavit će se provoditi kako je to regulirano pozitivnim zakonima i internim aktima HRT-a, izvijestili su s Hrvatske radiotelevizije.

Ova vijest dolazi nakon što je Ustavni sud ukinuo dopunu Zakona o HRT-u kojom je bilo propisano da će javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama naplaćivati dugovanja po RTV pristojbi.

”Sredstva planirana na pozicijama rezerviranim za provedbu Zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji bit će iskorištena za redovnu djelatnost HRT-a, odnosno proizvodnju i emitiranje programa te pokriće gubitaka HRT-a nastalih u prethodnim razdobljima”, istaknuto je u odgovoru Hini.

Odluku o ukidanju dopuna Zakona o HRT-u, donesenu na zahtjev Mosta u svibnju prošle godine, Ustavni sud donio je na prijedlog Hrvatske odvjetničke komore i HRT-a.

Uoči stupanja Zakona na snagu HRT je objavio da bi za provedbu ovršnih postupaka, temeljem zakonskih izmjena, trebali zaposliti najmanje 70 novih administrativnih zaposlenika i nepoznat broj novih pravnika. “Uz to, treba izdvojiti najmanje 30 do 35 milijuna kuna za nova radna mjesta, troškove novih zaposlenika, poštarine i provedbu platnih naloga”, isticali su s HRT-a.

Osporavajući Mostov zakonski prijedlog Odvjetnička komora i HRT su, među ostalim, isticali da je zakonodavni model nesuglasan s nizom Ustavnih odredaba, da se njime HRT dovodi u nejednak položaj u odnosu na druge javne ustanove, da mu se nameću ovlasti koje su protivne svrsi njegovog postojanja i djelatnostima, ali i da je protivan odredbama Ustava o diobi vlasti.

Također, tvrdili su da krši pravo na pravično suđenje od neovisnog i nepristranog suda te da neustavno ograničava pravo na korištenje odvjetničkih usluga.

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je zaključio da “predlagatelj zakona nije iznio objektivne i racionalne razloge kojima bi obrazložio (opravdao) uvođenje novog modela prisilne naplate mjesečne pristojbe za korištenje HRT usluga”, odnosno da “nije pokazao da će se njime ostvariti legitimni cilj koji se namjeravao postići – smanjiti troškove prisilne naplate pristojbe i s time smanjiti teret koji snose građani”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...