U bolnicama diljem Hrvatske nedostaje krvi

U bolnicama diljem zemlje nedostaje krvi. Zbog nestašice zaliha, ponajprije krvnih grupa A i nula pozitivne, odgađaju se takozvane ‘hladne operacije’.

Potrošnja je velika, najviše nedostaje krvnih grupa A i 0 pozitivne, a dogovorene operacije se odgađaju.

Zamjenu zglobova na Klinici za traumatologiju pacijenti čekaju dulje od godinu dana. “Jedan je to od zahvata koji je morao biti odgođen zbog nedostatka krvi”, kaže za HTV Ivan Karlak, dr. med., specijalist ortopedije, subspecijalist traumatologije KBC-a Sestre milosrdnice.

Dobrovoljni darivatelji u Zagrebu pokazuju puno srce – U Zavodu za transfuzijsku medicinu dnevno prikupe više od 400 doza krvi.

U riječkom KBC-u krvlju pokrivaju samo hitni operativni program. Kažu da najviše nedostaju krvne grupe A pozitivna i 0 pozitivna te sve RH negativne, a to stanje traje 20-ak dana i zbog toga su se odgđale operacije koje nisu bile hitne.

Krvi nedostaje i u splitskom KBC-u, gdje napominju kako je u srijedu i četvrtak nekoliko operacija moralo biti odgođeno. Što se tiče trenutačnih zaliha, dovoljne su samo za tri dana, a optimalno bi bilo da su za pet dana, kažu u splitskom KBC-u, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...