PredBožićni sajam “Hrvatskih otočnih proizvoda”; Nastupaju izlagači s Dugog otoka, Ugljana, Iža, Rave…

Od 15.11.- 25.11.2018. održati će se tradicionalni predBožićni Sajam „Hrvatskih otočnih proizvoda“ u Zagrebu, na Trgu Bana Jelačića.

Na Sajmu će nastupiti 34 izlagača sa otoka: Korčule, Visa, Lastova, Brača, Krka, Hvara, Paga, Prvića, Raba, Dugog otoka, Ugljana, Iža, Rave, Cresa i poluotoka Pelješca.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje te brendiranje proizvoda sa prestižnom oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Sama organizacija Sajma ima i karakteristike turističke manifestacije koja prikazuje bogatu ponudu, sadržaj, tradiciju i kulturnu baštinu hrvatskih otoka.

Svečano otvorenje Sajma će se održati u petak 16.11.2018. s početkom od 09:30 sati na Trgu Bana Jelačića uz nastup KUD „Koledišće“ iz Jezera koji su nositelji oznake HOP za rukotvorine i suvenire obilježene pučkim kulturnim naslijeđem Jezera te za knjigu „O Jezera misto ukraj mora“ s pripadajućim CD-om kojoj je autor umjetnički voditelj Kuda-a Koledišća Nenad Milin.

Prilikom otvaranja Sajma Hrvatskog otočnog proizvoda, Kud Koledišće Jezera predstavit će se pjesmama i plesovima koji su se najčešće plesali na Trgu Koledišće u vrijeme blagdana. Scena se zove Blagdansko Koledišće. Isto tako izvest će i dio pjesama i plesova iz Jezerskog mornarskog bala koji je uvršten u Hrvatsko kulturno dobro.

U samom šatoru Sajma održati će se i radionica izrade rukotvorina koje će izvesti članovi Kud-a Koledišće koje su dobile oznaku Hrvatski otočni proizvod. Anka Bilan vesti će ogrice i plesti trake, a Predrag Matešin plesti će ribarsku vršu.

Na svečanom otvorenju Sajma nastupiti će i mješovita Klapa Sv. Cecilije iz mjesta Korčule, koja će izvesti tradicionalne pjesme iz Korčule.

Klapa sv. Cecilije je dio HGD Sv. Cecilija iz Korčule koje je osnovano 1883. godine kao prvo pjevačko društvo u Dalmaciji. Danas broji više od 200 članova i četiri sekcije, orkestar limene glazbe, mješoviti pjevački zbor, mješovitu klapu te morešku.

U sklopu održavanja Sajma održati će se i stručna predavanja vezana za temu „Hrvatski otočni proizvod“.

Organizatori Sajma: Udruga Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“ i suorganizator Sajma: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Pokrovitelji Sajma: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Grad Zagreb, Dubrovačko Neretvanska Županija, Zadarska županija, Šibensko Kninska županija, Splitsko dalmatinska županija, Primorsko goranska županija i Grad Korčula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...