Samo za potrebe turizma Hrvatska će uvesti 15 tisuća stranih radnika

Ministar turizma Gari Capelli u četvrtak je uoči sjednice Vlade rekao kako će se zbog povećanja potreba za turističkim radnicima, povećati kvota stranih radnika u turizmu na 15 tisuća.

“Uvećavat će se sigurno za par tisuća. Po potrebama koje imamo, mislim da bi trebala doći negdje na 15.000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno”, izjavio je Capelli.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj za kalendarsku godinu 2018. iznosi 38.769.

Za ugostiteljstvo i turizam utvrđena je kvota od 7.930 dozvola, uz još 2.040 dozvola za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu te turizmu i ugostiteljstvu.

Na konstataciju novinara kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pokušava aktivirati domaću radnu snagu, Capelli je rekao da se planira niz akcija u Osijeku, Splitu i drugim gradovima, kojima je cilj aktiviranje domaće radne snage.

Najavio je kako će se prvi sajmovi poslova u hrvatskim gradovima održati 18. siječnja.

 

Cilj je prvo maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere, a kad se to iscrpi posegnuti će za kvotama (stranih radnika), rekao je Cappelli.

 
radniciturizam