Deset milijuna kuna za sekundarnu mrežu i promjenu vodovodnih cijevi u Sv. Filipu i Jakovu

U tijeku su radovi na II. fazi kanalizacijskog sustava i sanacija vodovoda u naselju Sveti Filip i Jakov. Riječ je o EU projektu, vrijednom oko 10 milijuna kuna, a radovi na sekundarnoj mreži izvode se iznad Jadranske magistrale.

– Osim uličnih cjevovoda rekonstruiraju se i vodovodni priključci koji se spajaju na novi cjevovod, a grade se na dijelovima obuhvata gdje nema cjevovoda, rekao je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd na Moru, investitora projekta.

7,2 milijuna kuna iz EU

– Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sufinancira 90 posto, a Općina Sv. Filip i Jakov 10 posto, ističu iz Komunalca.

Projekt odvodnje rezultat je, kaže Colić, predanog rada i mnogo uloženog truda i zato s ponosom ističe da su pred realizacijom projekta stoljeća.

– Riječ je o projektu čija je financijska potpora u iznosu od 7.200.000 kuna ishođena putem EU projekta iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. i Natječaja za provedbu podmjere 7.2., provedba operacije 7.2.1. “Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda”, naglašavaju iz Komunalca.

Nadzor provodi dipl. ing. građevine Mario Doko iz Doko dom d.o.o. Zagreb, dok je po projektu Hidrokonzalt projektiranje d.o.o. Solin u javnoj nabavi izabran izvođač radova, obrt Golemi vlasnika Vinka Golema iz Vrane.

– Ugrađuje se 4.800 metara cjevovoda za odvodnju, mijenja postojeći vodovodni cjevovod, a tamo gdje ga nema se gradi. Sve što se radi odmah ide u funkcionalno stanje. S ovom fazom radova steći će se i uvjeti za priključenje Osnovne škole Sv. Filip i Jakov na kanalizaciju, ističe Colić.

Na djelu obuhvata ovoga glavnog projekta postoji djelomično izgrađena vodovodna mreža koja se prigodom izvođenja radova na odvodnji rekonstruira iz razloga što su postavljeni nepravilno u odnosu na planirane ulice, a na dijelovima obuhvata gdje nema cjevovoda će se izgraditi.

Veliki gospodarski i ekološki značaj

– Projekt ima veliko značenje kako u gospodarskom smislu tako i u očuvanju okoliša. Osim uličnih cjevovoda rekonstruiraju se i vodovodni priključci koji će se spojiti na novi cjevovod. U jednom dijelu Rabatine rješavaju se i oborinske vode, kažu iz biogradskog Komunalca, tvrtke koja gradi sustav odvodnje ili kanalizacija u Sv. Filipu i Jakovu, Sv. Petru, Turnju, Biogradu, Pakoštanima i Dragama čiji je završetak planiran do kraja 2021. godine.

Završetak izgradnje sustava odvodnje s promjenom vodovodnih cijevi u općinskom priobalju i vodovodizacije u općinskom zaobalju nastavlja se u sklopu Ministarstva zaštite okoliša i energetike koja provodi projekt Aglomeracije Biograd Pašman Tkon vrijedne milijardu kuna od kojih je 180 milijuna za Općinu Sv. Filip i Jakov.

– Protekle godine u učinkovitoj sinergiji s Općinom Sv. Filip i Jakov intenzivno se radilo na određivanju trasa vodovoda u zaobalju i fekalne odvodnje s promjenom vodovodnih cijevi u priobalju kako bi se izbjegli imovinskopravni problemi. Radovi započinju ove godine i trebali bi završiti do 2021., zaključio je Colić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...