Hrvatska po Euro bez glavnih bekova; Tko upada umjesto Vrsaljka i Pivarića?

Do početka kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine preostalo je 50 dana, a mnogi igrači koji konkuriraju za momčad Zlatka Dalića daleko su od idealne forme, što zbog ozljeda, što zbog nedostatka kontinuiteta igre. Najočitiji problemi su u obrambenoj liniji.

Obrambeni problemi

Dejan Lovren zbog suspenzije propustit će početak kvalifikacija, domaću utakmicu s Azerbejdžanom (21. ožujka). Disciplinska komisija UEFA-e kaznila ga je sredinom siječnja jer je nakon utakmice Hrvatske i Španjolske u pretposljednjem kolu grupne faze elitne divizije Lige nacija vrijeđao španjolske reprezentativce. Ozljedom je načet Matej Mitrović, a Duje Ćaleta-Car marginaliziran je u Marseilleu.

Ali u odnosu na stoperske, još su puno deficitarnije bekovske pozicije. Pred Šimom Vrsaljkom (ruptura križnog ligamenta lijevog koljena) i Josipom Pivarićem (puknuće prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena) su skorašnje operacije i višemjesečni oporavci.

Jedvaj kao dugotrajno rješenje?

Budući da su i Vrsaljko i Pivarić upitni za kvalifikacijski ciklus, Tin Jedvaj nameće se kao rješenje. Osim kao stoper, može igrati i beka, i to na obje strane. Međutim, nema kontinuitet nastupa. Premda nije ozlijeđen, propustio je posljednje dvije Bayerove prvenstvene utakmice. Tijekom prvog dijela sezone nastupio je u 11 od 17 bundesligaških utakmica. U šest ih je imao cijelu minutažu, a igrao je i na stoperskoj poziciji i na obje bekovske pozicije.

Osim Tina Jedvaja, za lijevog bočnog konkuriraju Domagoj Vida, Antonio Milić, Borna Barišić, Ivan Strinić, Marin Leovac i Borna Sosa, piše Index.

Vida i Milić su standardni, ali isključivo na prirodnim pozicijama centralnih braniča. S obzirom na srčane probleme, Ivan Strinić tek se vratio trenažnom procesu. Borna Barišić, iako trenutačno lakše ozlijeđen, konkurentan je s obzirom na zapažene igre u Rangersu.

Marin Leovac također se ističe igrama u Dinamu, ali dugo je bio ozlijeđen. Propustio je većinu Dinamovih utakmica. Vratio se tek krajem prvog dijela sezone. Ipak, u primislima je izbornika Zlatka Dalića.

Borna Sosa u Stuttgartu nema zapaženiju ulogu. Također je imao problema s ozljedama. Na početku prvenstva povezao je tri utakmice s 90 minuta provedenih na terenu, ali zatim je dobio upalu preponske simfize, odnosno spoja preponskih kostiju s prednje strane zdjelice. Propustio je veći dio jesenske polusezone.

Desni bek – najveći problem

S obzirom na Vrsaljkovu ozljedu i dugotrajnu rehabilitaciju, kao i njegov značaj i kvalitetu, desni bek bit će Dalićev ponajveći problem. Ipak, i tamo može prekomandirati nekog od iskusnijih reprezentativaca, poput Domagoja Vide, Tina Jedvaja ili Marka Roga.

Rog u Napoliju u prvom dijelu sezone nije bio dovoljno zastupljen, ali šestomjesečnom posudbom u Sevilli naglo može promijeniti svoj reprezentativni status. Iako nominalno centralni veznjak, možda se već protiv Azerbejdžana može nametnuti kao trajnije rješenje desnog beka.

I Karlo Bartolec sve se češće spominje u kontekstu reprezentacije. U Nordsjaellandu je nedodirljiv. Propustio je tek dvije utakmice u svim natjecanjima aktualne sezone. U preostalih 26 utakmica, uz dva pogotka i tri asistencije, igrao je po 90 minuta. Za Hrvatsku je debitirao sredinom listopada 2018. godine u prijateljskoj utakmici s Jordanom.

U hrvatskim okvirima interesantan je Hajdukov kapetan Josip Juranović.

“Mnogo će ovisiti o tome tko će kako i koliko igrati. Želim igrati igrače u formi”, poručio je nedavno hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Hrvatska kvalifikacijski ciklus otvara 21. ožujka kod kuće protiv Azerbajdžana. Tri dana kasnije sučelit će se s Mađarskom u Budimpešti. Nakon lipanjske utakmice s Walesom (8. lipnja) predstoji rujanski ogled sa Slovačkom (6. rujna). Ubrzo nakon Slovačke uslijedit će drugi dio kvalifikacija i uzvratni mečevi s Azerbejdžanom (9. rujna), Mađarskom (10. listopada), Walesom (13. listopada) i Slovačkom (16. studenoga).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...