Predsjednici paški horor nije dovoljan za ostavku ministrice: “Nije problem u vrhu nego na lokalnim razinama”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na obilježavanju 28. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu komentirala za N1 stravičan slučaj obiteljskog nasilja na Pagu u kojemu je otac bacio svoje četvero djece s balkona kuće te pitanje odgovornosti ministrice Nade Murganić.

“Svi smo zgroženi time što se dogodilo, ne znam kako se moglo dogoditi da baš nitko nije primijetio da postoje takvi poremećaji u obitelji da bi se mogao dogoditi takav zločin, u konstantnom sam kontaktu od prvoga dana s ravnateljem zadarske bolnice, koji me izvješćivao o stanju u kojem se nalaze djeca”,rekla je predsjednica.

Upitana o političkoj odgovornosti resorne ministrice Murganić, rekla je kako ne smatra da je problem u vrhu ministarstva, nego da je potrebno napraviti reformu sustava koja kreće “od dna”.

“Što se tiče vašeg pitanja o ministrici Murganić, nažalost ovakvi incidenti i ovakve stvari i tragedije, ovo nije prvi put da se dogodilo, to se događa kontinuirano i mislim da s reformom sustava socijalne skrbi treba krenuti od dna, a ne od vrha. Trebamo pogledati, evaluirati što se događa u svakoj jedinici lokalne samouprave gdje postoje socijalne službe i vidjeti ima li propusta, pogotovo na ovom slučaju vidjeti koje su naučene lekcije i malo da se ljudi pokrenu.

Počesto imamo slučajeve da su obitelj i djeca samo ime na papiru koji se vrte u uredima, a ne živa bića o kojima treba neprestano brinuti. Svaka čast onim socijalnim djelatnicima koji ulažu svoje osobno vrijeme i napor da bi pomogli jer bojim se da bi ovakvih tragedija bilo i više”, kazala je predsjednica u Pakracu.

Pitanje odgovornosti ministrice je na Plenkoviću

Misli da je pitanje odgovornosti ministrice Murganić pitanje za predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jer je Murganić njegova ministrica te je ponovila da “nije problem u vrhu ministarstva” već “na lokalnim razinama”, pa bi ministarstvo trebalo “osnažiti malo tu kontrolu”.

“Kako i na koji način, to će najbolje oni sami prosuditi. Sustav očito jest podbacio, samo treba vidjeti tko je točno ta osoba, nemojmo se uvijek skrivati između kolektiviteta, idemo točno naći koja je točno ta osoba koja je pogriješila i pokrenuti mjere da se to više ne dogodi.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...