Na Velebitu palo skoro pola metra snijega, pogledajte fotografije

Kao što je i najavljeno, danas je u veći dio Hrvatske stigla promjena vremena koja je sa sobom donijela pad temperatura, ali i snijeg u gorju.

Snijeg je jutros padao na Zavižanu, Učki i Platku, ali daleko najviše ga je palo na Sjevernom Velebitu.

Kako je na svojim stranicama objavio Nacionalni park Sjeverni Velebit, palo je skoro pola metra snijega! Na Zavižanu je izmjereno 29 centimetara snijega.

Umjeren snijeg na Učki i Platku

Sa zahladnjenjem kiša je danas u gorju u Istri prešla u snijeg koji pada i u ovim trenucima. Uslijed negativne temperature zraka koja na Učki iznosi zimskih -0,7 °C dolazi i do stvaranja snježnog pokrivača. Snijeg pada i na Platku.

Za šire karlovačko i gospićko područje te za cijeli Jadran na snazi je i upozorenje Meteoalarma. Karlovačko i gospićko područje nalaze se pod narančastim upozorenjem zbog mogućih jakih padalina i zbog grmljavinskih nevremena. Kako navodi Meteoalarm, zbog jakih pljuskova i mjestimice obilnije kiše moguće je poplavljivanje.

Na većem dijelu Jadrana na snazi je upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra, no u široj splitskoj te dubrovačkoj regiji mogući su lokalno izraženiji pljuskovi.

Prognoza DHMZ-a po regijama

Istočna Hrvatska

Umjereno i pretežno oblačno povremeno s kišom, a moguće i nekim pljuskom, osobito u Posavini i na zapadu gdje lokalno oborine mogu biti i izraženije, dok će na krajnjem istoku kiša biti rjeđa. Ujutro može mjestimice biti magle. Vjetar slab i umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura od 8 do 11, a najviša od 14 do 16 °C.

Središnja Hrvatska

Prevladavat će oblačno povremeno s kišom, češćom u noći i ujutro. Mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, te obilnija oborina, osobito na jugu i prema gorskim predjelima. Na sjeverozapadu će oborine biti rijetke, ponegdje mogu i posve izostati. Vidljivost će mjestimice biti smanjena zbog kiše, ujutro moguće i magle. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Jutarnja temperatura od 7 do 10, a najviša od 13 do 15 .

Gorski kotar i Lika

Oblačno s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Oborine će biti izraženije u prvom dijelu dana, osobito u Gorskom kotaru gdje će uz zahladnjenje u noći s nedjelje kiša prelaziti u susnježicu, a iznad 600 metara visine i snijeg koji se može kraće zadržavati. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Najniža temperatura od 0 do 5, a najviša između 5 i 10 °C.

Sjeverni Jadran

Umjereno do pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije oborine, osobito u riječkom zaleđu. Prolazno će zapuhati jaka bura, mjestimice može biti i olujnih udara. Duž zapadne obale Istre veći dio dana umjeren sjeverozapadnjak, a krajem dana vjetar će uglavnom oslabjeti. Jutarnja temperatura od 6 do 11, a danju svježije s najvišom vrijednosti od 12 do 15 °C.

Dalmacija

Promjenjivo oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Lokalno su moguće obilnije oborine, osobito u noći i ujutro na sjeveru i u unutrašnjosti dok mjestimice izraženijih pljuskova na krajnjem jugu može biti i poslijepodne. Vjetar većinom umjeren sjeverozapadni i zapadni, na dubrovačkom području još ujutro umjereno jugo. Jutarnja temperatura od 10 do 14, u unutrašnjosti oko 7, a najviša od 15 do 18°C.

Sutra slično, od srijede toplije

Sutra se očekuje promjenjivo i nestabilno mjestimice s kišom ili ponekim pljuskom, češće na istoku, u gorju i na jugu. Vidljivost će povremeno biti smanjena zbog kiše, ujutro u unutrašnjosti moguće i magle. I dalje će biti svježe. Više suha vremena i sunčanih razdoblja bit će duž obale u drugom dijelu dana.

Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, na krajnjem jugu i jugozapadni. Najniža temperatura od 5 do 10, a najviša uglavnom između 12 i 17.

Od srijede se očekuje toplije, djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano te uglavnom bez oborina iako ne posve stabilno, pa još uz srijedu uz dnevni razvoj oblaka u gorju i duž obale može biti ponekog lokalnog pljuska. Ujutro u unutrašnjosti može biti magle. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, na Jadranu uglavnom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Od srijede se također očekuje porast temperature zraka, piše Index.hr.

Foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...