U ovoj hrvatskoj bolnici niti jedan ginekolog nema priziv savjesti, u Zadru od njih 9 priziv ima 7 specijalista

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj pobačaja se 2017. godine spustio na šest tisuća. Prošle godine opet se povećao i to za tisuću pobačaja, javlja RTL.

Trećina pobačaja su tzv. “pobačaji na zahtjev”, ali zbog priziva savjesti u pojedinim bolnicama velike su razlike u regijama. Tako je u Splitu tek svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi bio legalno inducirani medicinski pobačaj.

U KBC-u Rijeka nema priziva savjesti.

“U našoj bolnici svi ginekolozi obavljaju pobačaje, nitko nema priziv savjesti. Iako on vrijedi kako na nivou cijele zemlje, tako i za našu ustanovu. Svatko tko želi, slobodan je dati priziv savjesti na takav zahvat”, govori za RTL Danas zamjenica pročelnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Tea Štimac.

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje.

“Nijedna primalja na Klinici za ginekologiju nema priziv savjesti glede pobačaja”, kaže glavna sestra Zavoda za ginekologiju KBC-a Rijeka Iva Keglević.

U Zadru je moguće obaviti pobačaj. Iako, od 9 specijalista, 7 je uložilo priziv savjesti.

Cijena pobačaja u zadarskoj bolnici kreće se od 2.400 do 2.800 kuna, a savjetovanje prije zahvata je obavezno.

Zadranke su u Općoj bolnici Zadar u 2018. obavile 364 pobačaja.

19 zbog izvanmaternične trudnoće, 183 zbog abnormalnih produkta začeća. Spontanih pobačaja bilo je 39, a u kategoriju “ostalo” probrojena su dva. Što u konačnici znači da je obavljen 121 legalno induciran pobačaj na zahtjev same žene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...