Obnovljena i komforna kinodvorana s odličnim kino programom

Kino u Sv. Filip i Jakovu opet je u funkciji!! Nakon kratke pauze tokom koje je trajalo kompletno uređenje, Sv. Filip i Jakov opet ima obnovljenu, komfornu kinodvoranu i odličan kino program s najnovijim svjetskim hitovima i premijerama.

Naime, udruga “U pokretu”, koju vodi plesna pedagoginja Lucija Mikas, u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov protekle godine je s projektom KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje prošla na projektu Europskog Socijalnog Fonda “Kultura u Centru” vrijednom 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 30 posto sredstava iskoristilo se za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom, dok je Općina kupila nove sjedalice. Također, preostalih 70 posto sredstava u sljedeće dvije godine iskoristit će se organizaciju manifestacija u sklopu kino dvorane. Za kupnju novih sjedala za moderniziranu i digitaliziranu kino dvoranu u Sv. Filip i Jakov uštedjelo se 350.000 kuna.

Isto tako, prethodno je za milijun kuna saniran krov, obnovljena unutrašnjost kinodvorane, produžena pozornica, a kako bi bili ukorak s vremenom i ostatkom Europe digitalizirano je i kino, kupljen je 3D projekt i izvršila se izolacija. Od Ministarstva kulture dobilo se 300.000 kuna, a Općina je dodala još 106.000 kuna.

Kino dvoranu u Sv. Filipu i Jakovu je 1978. godine izgradilo građevinsko poduzeće Vladimir Gortan, a financiralo Turističko društvo Napredak, mjesna zajednica i mještani Filipjakova, kako se u to vrijeme zvao Sv. Filip i Jakov. Danas, 40 godina poslije, kino u Sv. Filipu i Jakovu je zasigurno najstarije aktivno kino u županiji.

Iako je Općina Sv. Filip i Jakov unazad nekoliko godina dosta radila i ulagala u obnovu, tu će se, novim općinskim projektima i projektima EU fondova, kao i suradnjom s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno raditi na prostoru koji neće samo služiti kao kino, već multifunkcionalno mjesto, u kojem će se u većem obujmu nego do sada moći održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja. U naselju su aktivne brojne udruge kulturno-umjetničkog sadržaja, a različitim investicijskim potporama kojim je omogućena obnova, stvorili su se preduvjeti za daljnja zajednička ulaganja i suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i različitih društava.

Što se tiče projekcije filmova, plan je da se u kinu tokom cijele godine, dva puta tjedno u večernjim terminima, četvrtkom i nedjeljom, prikazuju najnoviji naslovi iz filmske produkcije i to sve uzraste. Tako su u zadnje vrijeme prikazani naslovi “Spider-Man: Far From Home” te animirani Life of Secret Pets 2″.

Projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.Cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, Inovacije i Obrazovanje. Nositelj projekta je Udruga za kulturu i umjetnost U pokretu, partneri na projektu su Općina Sv. Filip i Jakov, te Zajednica udruga „Centar nezavisne kulture“ koji je ujedno i voditelj projekta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...