Talijani će platiti kaznu od 45 tisuća kuna, a ovo je već treći put da su zatečeni u našim teritorijalnim vodama

Talijanskim ribarima koji su nezakonito ribarili u arhipelagu Dugog otoka neće se oduzeti ribolovna oprema, budući da nisu zatečeni u ilegalnom ribolovu, a platiti će kaznu od 45 tisuća kuna. Čini se da im to ne predstavlja problem, s obzirom da im je ovo već treći put da su uhvaćeni u našim teritorijalnim vodama.

– Prema Zakonu o šengenskoj granici, naplatit će im se kazna u iznosu od 45 tisuća kuna, rekla nam je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Podsjetimo, jučer oko 6:00 sati policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru, na području teritorijalnog mora Republike Hrvatske, osmotrili talijansko ribarsko plovilo MARIO LC čiji je način plovidbe ukazivao na moguće obavljanje gospodarskog ribolova ali i nezakonitog prelaska državne granice na moru.

Na mjesto događaja odmah je upućeno službeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar koje je talijanskoj ribarici dalo znakove za zaustavljanje, ali se posada broda oglušila na izdanu zapovijed za zaustavljanje i nastavila plovidbu u namjeri napuštanja hrvatskog teritorijalnog mora. Nakon toga su u 07.50 sati akcijom progona plovila policijski službenici sustigli i uzaptili talijanski ribarski brod izvan granica teritorijalnog mora RH, na udaljenosti od 1,8 nautičku milju od državne granice te brod sa članovima posade sproveli do luke u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...